- Bøndene vil fjerne brødet fra butikkene

Bondelaget og Småbrukarlaget vil aksjonere ved å gå til storinnkjøp av brød.

KAN BLI MANGELVARE: Det kan bli manko på brød i butikkene dersom bøndene går til storaksjon i brøddisken i morgen.   Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAN BLI MANGELVARE: Det kan bli manko på brød i butikkene dersom bøndene går til storaksjon i brøddisken i morgen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver Stavanger Aftenblad.

Avisa mener å vite at de to organisasjonene ønsker å kjøpe opp store mengder brød fra et ukjent antall butikker i en samordnet aksjon, som ledd i protestene som har fulgt bruddet mellom bondeorganisasjonene og staten under jordbruksoppgjøret.

- Det blir nok brødhandling i morgen, ja, sier leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke til Dagbladet.

- Hva er formålet med en slik aksjon?

- Det blir å sikre folk brød. Det er langhelg, så vi må ha brød, svarer Bjørke kryptisk.

Blokkerer møller Bøndene vil også stanse utkjøring av mel fra møller til butikkene.

Følgende anlegg vil bli rammet: • Vaksdal ved Bergen • Buvika ved Trondheim • Skien i Telemark • Bjølsen i Oslo

Bøndenes aksjoner var tydelige også i går. Det ble blant annet tømt melk rett i kloakken i Bergen, ordførere ble «kidnappet» og  Kvinnherads ordfører fikk levert ei ku på døra. Flere steder rundt om i landet ble trafikk-knutepunkt blokkert i kortere eller lengre perioder av traktorer, blant annet pendleparkeringen ved jernbanestasjonen i Ås i Akershus.

Uten brød 17. mai Overfor NTB antyder bondelagslederen at det kan bli tomt for brød før 17. mai. - Det er jo et moment, sier han. Aksjonen vil med andre ord treffe folk flest midt i matfatet, men bondelagslederen understreker at aksjonen er rettet mot regjeringen.
- Ni av ti nordmenn sier at de ønsker et landbruk av samme omfang som i dag. Vi er klare til å øke produksjonen i takt med befolkningsøkningen, men da må vi få økte inntektsmuligheter som sikrer rekrutteringen og et landbruk over hele landet, sier Bjørke.

Brudd lørdag Bruddet i forhandlingene kom lørdag ettermiddag etter at partene i tre dager hadde holdt det gående med uformelle samtaler på ledernivå, men uten at reelle forhandlinger var innledet.

Staten leverte sitt tilbud i årets oppgjør med en total ramme på 900 millioner kroner onsdag. Kravet fra Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag var på 2,2 milliarder kroner.