Bøndene vil ha gaupe - på boks

Gaupe, ulv og jerv kan ha en uviss framtid i det fri om Tolga-bonde Helge Christie får det som han vil. - Bevar rovdyra i genbanker, og reduser antallet ute i naturen, mener han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette utspillet er det foreløpig siste i rovdyrdebatten. Ideen presenteres i en bok utkommet på Landbruksforlaget, skrevet av forfatter og Tolga-bonde Helge Christie.

Han mener at for framtida bør flere rovdyr overføres til genbankene.

- Vi kan redusere antall rovdyr ute, og samtidig bevare genene for framtida, sier han.

Presses

Boka tar utgangspunkt i at matvareprodusentene verden over presses fra stadig flere hold. Boka «Mat og globalisering - foran WTO-forhandlingene» gir en innføring i hva Verdens Handelsorganisasjon er. Patentering av liv blir et viktig tema under de kommende internasjonale forhandlingene om matvareproduksjon og handel.

Foruten globaliseringen i matvareproduksjonen og de internasjonale selskapenes krav om patentering av liv, er rovdyrene en hovedtrussel mot bøndene, mener Tolga-bonden. Hans bok er godkjent som studiemateriell, med støtte av Bygdefolkets Studieforbund.

- God idé

Generalsekretær i Norsk Sau- og Geitalslag, Leif Gunnar Aunsmo, mener ideen om å bevare rovdyr på boks har mye for seg.

- Dette er en god idé. Vi er godt kjent med genbankprinsippet i landbruket. Det er fornuftig å bevare rovdyrene på genbank og ha færre av dem ute, sier han.
Bondelagsleder Kirsten Indgjerd Værdal sier til Dagbladet at ideen er så god at den må vurderes nærmere. Hun frykter framtida etter at svenskene nå legger opp til en bjørnestamme på over 2000 dyr.

Bønder på boks

Steinar Lem i Framtiden i våre hender og sentral person i rovdyrdebatten, har dette å si om Christies framtidsidé:

- Et perverst utspill.
Viggo Ree gir Christie, Aunsmo og Værdal denne tilbakemeldingen:

- Etter hvert som sauebøndene dør ut vil det være en god idé å lagre deres genmateriale på boks, slik at minnet om dem i det minste bevares.