<strong> VEDVARENDE KONFLIKT:</strong>  Sauebønder fra Stange i Hedemark troppet  opp utenfor Stortinget i juni 2004 med en tilhenger full av sauekadavre som er drept av ulv. Bjørn Lienskov fra Norges Bygdevern Forening viser fram restene etter ulvens herjing. Da var Børge Brende miljøvernminister. Nå har Tine Sundtoft instruert eget direktorat til å behandle krav fra 77 sauebønder på nytt. Arkivfoto: Tor Richardsen, NTB Scanpix.
VEDVARENDE KONFLIKT: Sauebønder fra Stange i Hedemark troppet opp utenfor Stortinget i juni 2004 med en tilhenger full av sauekadavre som er drept av ulv. Bjørn Lienskov fra Norges Bygdevern Forening viser fram restene etter ulvens herjing. Da var Børge Brende miljøvernminister. Nå har Tine Sundtoft instruert eget direktorat til å behandle krav fra 77 sauebønder på nytt. Arkivfoto: Tor Richardsen, NTB Scanpix. Vis mer

Bønder får behandlet rovdyrskader på nytt

Miljøministeren instruerer eget direktorat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Over 70 sauebønder som i sommer fikk sakene sine avvist, skal likevel på kravene om rovvilterstatning vurdet av Miljødirektoratet, slår klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) fast.

Miljødirektoratet avviste i juli søknader fra 77 dyreeiere om rovvilterstatning. Søknadene kom etter at Frostating lagmannsrett ga sauebonden Ola Krokann medhold i at han hadde fått erstatning for for få sauer.

Vil skape ro Direktoratet mente avgjørelsen ikke kunne overføres til andre saker. Nå ber miljøministeren om at de 77 dyreeierne får sakene sine behandlet på nytt.

- For å skape mest mulig ro om saken, er vi kommet til at begjæringene som Miljødirektoratet mottok i kjølvannet av Krokann-dommen, bør bli gjenstand for en ny vurdering i forvaltningen, sier Sundtoft til NTB.

Statsråden hadde et møte med Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i august, der de ba henne om at sakene skulle gjenopptas.

De aktuelle dyreeierne vil snart motta et brev, der de blir bedt om å avklare om de ønsker saken sin behandlet på nytt.

Erstattet 16 av 55 dyr Staten erstattet bare 16 av Ola Krokanns 55 tapte dyr i 2008. Det fikk Krokann til å saksøke staten.

Krokann mente alle dyr ut over normaltapet måtte erstattes i områder med rovvilt.

Lagmannsretten var ikke enig i dette, men slo fast at staten ikke hadde gjort en god nok vurdering av om det kunne være andre grunner til at dyrene døde.

(NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer