Bønder frykter for rekrutteringa

En av tre norske gårdbrukere frykter at ingen vil ta over gården etter dem. Bondelaget frykter at norsk matproduksjon vil stupe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse utført blant norske bønder av Agri Analyse for Norges Bondelag viser at 31 prosent mener at det er usannsynlig at noen vil ta over gården etter dem. 

Bønder i Nord-Norge og Vest-Norge frykter mest for rekrutteringa. 48 prosent av nordnorske bønder mener det er usannsynlig at noen tar over gården, på Vestlandet mener 39 prosent det samme.   

- Velger vekk Leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag tror ungdom ser at norske bønder får for lite for innsatsen.

- Bønder i dag gjør mye jobb for lite lønn, og for ungdom finnes det mange andre attraktive arbeidsplasser. Det er mange fine ord i landbruksmeldinga, nå må regjeringa vise i praksis at de vil satse på landbruket. Lønn er et av de viktigste virkemidlene, mener han.

Jens Kristian Waaler driver kjøtt- og kornproduksjon i Aurskog. Planen har vært at hans to eldste sønner skal ta over de to gårdene han eier. Men også han frykter at gården kan glippe ut av familiens hender etter hundre år og fire generasjoner.

- Jeg synes det har vært veldig givende å drive gård. Men de siste åra har økonomien gått tråere. Vi holder ikke tritt med omgivelsene, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer