Bønder frykter smittsom svinepest

Anlegget til Hedmark og Oppland Slakterier (Hed-Opp) i Ringsaker ble i dag midlertidig avsperret etter at det i en griseskrott ble funnet spor som kan knyttes til den smittsomme sykdommen svinepest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den meget smittsomme dyresykdommen ble sist påvist i Norge i 1963, og en hel næring venter nå i spenning på analyser fra et laboratorium i Danmark.

Dersom prøvene fra griseskrotten hos Hed-Opp påviser svinepest-viruset, kan det få katastrofale følger. Besetninger som rammes, må slaktes ned og brennes.

Rast i Europa

Sykdommen, som det siste året har rast i flere europeiske land, er ufarlig for mennesker. Og det er ingen fare for den gjennomkontrollerte juleribba, fastslår næringsmiddelkontrollen.

Etter funn kjøttkontrollen i Ringsaker gjorde på slaktelinja til Hed-Opp i formiddag, har imidlertid veterinærmyndighetene iverksatt en rekke forsiktighetsregler og beredskapsprosedyrer. Selv om mistanken om svinepest er til stede, må det grundigere analyser til før svaret kan gis med sikkerhet.

- Ut fra det vi i øyeblikket vet, er det ingen grunn til dramatikk, sier avdelingsdirektør Gunnar Hagen i Statens dyrehelsetilsyn.

Desinfiseres

Virksomheten ble omgående stanset da alarmen gikk hos Hed-Opp, som årlig slakter 150.000 griser og som er ett av landets største slakterianlegg. Ut over kvelden ble det store anlegget rundvasket og desinfisert for å få hjulene i gang igjen, midt i den travleste førjulstida.

- Med ekstra innsats både i slakte- og skjæreavdelingen regner vi med normal produksjon igjen i løpet av et par dager, sier informasjonsleder Sissel Norevik til NTB. De 70-80 griseskrottene som ble behandlet sammen med slaktet som kan være smittet, er fjernet og isolert.

Advart

Så sent som i sommer ble norske svineprodusenter advart mot faren for svinepest gjennom et rundskriv fra produsentorganisasjo nen Norsvin. Dette på bakgrunn av at svinepesten siden i fjor vinter har herjet på kontinentet.

Bare i Nederland, der det siste utbruddet startet, er rundt to millioner griser slaktet ned og destruert det siste året. Epidemien blusset senere opp i Italia, Spania og Tyskland, med kolossale tap og ruin for mange produsenter.

Svinepestviruset overlever i ferskt og frosset kjøtt i lang tid. Det kan overføres via matrester, og kan komme til landet med turister og kjøretøy.

(NTB)