Bønder i byen

Med kubjeller, traktorer og husorkester inntok norske bønder Oslo i dag.

 Stort oppmøte:  Svært mange bønder hadde tatt turen til Oslo for å demonstrere. Foto: Torbjørn Grønning /  Dagbladet
Stort oppmøte: Svært mange bønder hadde tatt turen til Oslo for å demonstrere. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 2000 bønder - og omtrent 50 traktorer - fra hele landet samlet seg i dag i Oslo, for å vise sin misnøye mot årets landbruksoppgjør.

- Målet vårt i dag er å få frem budskapet vårt i byen, sier Per Skorge, generalsekretær i Norges Bondelag.

Støttespillere - Gjennom aksjonene våre de siste ukene har vi fått frem et alvorlig og viktig budskap, men vi har gjort det med et smil, fortsetter han. Generalsekretæren tror nok ikke regjering og Storting hadde sett for seg at mottrykket skulle bli så kraftig som det har blitt.

- Det at så mange møter opp viser at vi har mange støttespillere og sympatisører, og gir en klar melding til regjeringa om å satse på de rammer som de selv skriver i årets landbruksmelding.

Vanskelig å overse John Erik Johansen fra Nordland og Løkta Bondelag er en av bøndene som har møtt opp for å delta på demonstrasjonen.

- Nå skal vi vise oss frem, og vise at vi har en kraftig stemme. 2000 bønder i byen vekker oppsikt, sier han.

Han har opplevd nærmest utelukkende positive tilbakemeldinger på de siste ukers aksjoner.

- Selv om ikke det ble noen brødkrise fikk folk litt panikk. Det satte en vekker i folk når de så at det kjapt kan bli tomt for mat i butikkene, sier Johansen. - Dette har bidratt til at folk viser mye støtte for synspunktene våre.

Skorge mener at denne demonstrasjonen viser statsminister Jens Stoltenberg at bøndene ikke kan overses.

- Vi har fått tommelen opp for norsk matproduksjon hos nordmenn. Aksjonene viser at det er "trøkk" i oss, og at vi ønsker å nå målet om økt matproduksjon i Norge, sier han.

Landbruksministeren talte Etter appeller og allsang utenfor Landbrukets Hus gikk bøndene gjennom byen, forbi Stortinget og ned til statsministerens kontor ved Akershus festning. Også her ble det holdt appeller og musikalske innslag, og landbruksminister Lars Peder Brekk talte til de mange oppmøtte.

- Vi har de samme målene når det gjelder norsk landbruk, vi er bare uenige om når disse skal nås, sa han i sin tale.

Han setter pris på at aksjonene vi har sett ikke har bygget på irritasjon og sinne, men heller bidratt til å bygge oppslutning. En reaksjon etter forhandlingsbruddet var forventet, sier han.

- Det er en demokratisk rett å demonstrere på denne måten. Når det i tillegg bidrar til positivt omdømme for aktøren, tror jeg dette vil være positivt på sikt, sier han. 

Etappeseier Leder i Norges Bondelag, Bjørke, er svært fornøyd med demonstrasjonen.

- Det er helt fantastisk at så mange bønder fra hele landet har møtt opp. Dette viser at norske bønder virkelig ønsker en forandring, sier han.   
Generalsekretær Skorge sammenligner kampen for norsk landbruk med et maratonløp, der første etappe nå er over.

- Jeg mener vi har vunnet første etappe. Denne demonstrasjonen markerer avslutningen på aksjonsfasen fra bøndene. Fremover nå vil politikere fotfølges for å sørge for å sikre at den stemmen vi har fått frem fortsatt blir hørt, sier han.