Bønder i traktorkolonne fra Egersund til Oslo

Stavanger (NTB): Bønder fra Jæren og Dalane i Rogaland legger søndag ut på en 20 timer lang traktortur fra Egersund mot Oslo i protest mot statens tilbud i jordbruksoppgjøret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjonen blir den første i forbindelse med årets jordbruksoppgjør. Den kommer mens staten og bondeorganisasjonene mandag formodentlig fortsatt forhandler.

- Vi vil protestere mot statens tilbud og gi våre egne forhandlere litt ekstra trøkk. Målsettingen er å samle en kolonne på opptil 100 traktorer underveis mot hovedstaden. Framme i Oslo mandag vil vi rulle opp foran Landbruksdepartementet, der forhandlingene pågår, sier initiativtaker Nils A. Melbøe til Stavanger Aftenblad.

Lite begeistret

Melbøe er leder av Rogaland Bonde- og Småbrukarlag, men sier at aksjonen er et privat initiativ. I utgangspunktet har han med seg Bonde- og Småbrukarlagets nestleder i Rogaland, Svein Veshovda fra Egersund.

- For ikke å komme i konflikt med fredsplikten, fratrer vi vervene våre, sier Melbøe.

Ledelsen i Rogaland Bondelag er lite begeistret for aksjonen.

- Jeg har vanskelig for å skjønne at man kan trekke seg midlertidig ut av sentrale verv på denne måten, sier organisasjonssekretær Svein Helge Harboe i Bondelaget.

Reduserte kravet

Harboe frykter at aksjonen kan skade bøndenes sak.

- I alle forhandlinger, også i jordbruksoppgjøret, er det vanlig å overholde fredsplikten. Bondelaget ville aldri satt i gang noe lignende. Vi har eksempler på at staten tidligere har reagert kraftig på at aksjoner er satt i gang mens jordbruksforhandlingene har pågått, sier Harboe til Stavanger Aftenblad.

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag reduserte fredag sitt krav overfor staten i årets jordbruksforhandlinger fra over 1,5 milliarder kroner til 920 millioner. Staten på sin side har ikke en eneste krone å tilby.

NTB