Bønder i USA fôrer kyrne sine med sukkertøy

Praksisen er brakt opp i dagen etter mystisk ulykke.

MYSTERIUM: Flere hundre tusen røde Skittles-drops lå strødd utover veien i Dodge County i Wisconsin. Foto: Sheriffen i Dodge County
MYSTERIUM: Flere hundre tusen røde Skittles-drops lå strødd utover veien i Dodge County i Wisconsin. Foto: Sheriffen i Dodge CountyVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag sto sheriffen i Dodge County i Wisconsin overfor et mysterium: Langs veien lå hundretusenvis av sukkertøyet Skittles.

- Det er uvisst hvem som har strødd Skittles utover veien, skriver sheriff Dale Schmidt på Facebook.

Schmidt legger spøkefullt til at det åpenbart blir vanskelig å «smake på regnbuen» (fra Skittles-slagordet «Taste the Rainbow»), siden dropsene på veien bare er i én farge, rød.

Falt av pickup

Etter et par dager var imidlertid mysteriet oppklart:

POPULÆRE: Slik ser kurante Skittles ut. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB Scanpix
POPULÆRE: Slik ser kurante Skittles ut. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Skittlesene bekreftes å ha falt av en pickup. Pickupen har flatt lasteplan, og Skittlesene lå i ei stor eske. Fordi det regnet, ga eska etter, og Skittlesene ble strødd ut i kjørebanen, skriver sheriffen.

Men politiet legger til:

- Det forklares at Skittlesene skulle brukes til å fôre storfe, siden selskapet ikke fant dem gode nok til å bli pakket. Når alt kommer til alt, går disse Skittlesene til fuglene!

Den britiske avisa The Independent har gått opplysningene etter i sømmene og forteller at praksisen med å gi kyrne B-vare-Skittles er utbredt og har pågått i årevis. Årsaken er at Skittles er billigere i innkjøp enn mais - særlig kasserte drops.

- Skulle ikke selges

Mars, Inc., som produserer Skittles, bekrefter overfor nyhetsbyrået AP at de selger ubrukt sukkertøy og ingredienser til bruk i dyrefôr. I dette tilfellet skulle Skittlesene kasseres fordi et strømbrudd forhindret dropsene i å få påtrykt S-logoen.

Men nå har et nytt mysterium oppstått: Mars, Inc. sier de aktuelle Skittlesene kom fra en fabrikk i Illinois som ikke selger ubrukt mat for bruk i dyrefôr.

«Sukkertøy har en høyere forekomst av fett enn mais.» Joseph Watson, storfebonde

- Vi vet ikke hvordan de endte opp som de gjorde, og etterforsker saken, sier selskapet.

- Sunt og miljøvennlig

Flere av kommentatorene til sheriffens Facebook-innlegg er bekymret over opplysningene, og frykter at fôret kan gå ut over kjøttkvaliteten. Overraskende nok sier bønder og eksperter at det søte fôret til og med er sunt og miljøvennlig.

- Sukkertøy har en høyere forekomst av fett enn mais, sier bonden Joseph Watson til TV-stasjonen WPSDLocal, ifølge NBC News.

Han forteller at sukkertøyet, særlig i en blanding med et etanolbiprodukt og en mineraltilsetning, har all næringen kyrne hans trenger.

Bonden får støtte fra John Waller, ernæringsprofesser ved University of Tennesse. Han sier praksisen med sukkertøyfôr sannsynligvis er mer miljøvennlig.

- Det hindrer fettstoffer i å havne i avfallet, og det er en god måte å få næringsstoffer i storfeet, sier han til LiveScience.

TRADISJONELT FÔR: Holsteinkyr fra Wisconsin spiser det vanlige fôret på gårder i USA, som er maisbasert. Foto: Scott Sinklier / AGE / NTB Scanpix
TRADISJONELT FÔR: Holsteinkyr fra Wisconsin spiser det vanlige fôret på gårder i USA, som er maisbasert. Foto: Scott Sinklier / AGE / NTB Scanpix Vis mer

Nedbrutt

Josh Cribbs, storfeernæringsspesialist og markedssjef i et selskap som aler opp en spesiell kvegrase, understreker som Watson at matbiproduktene i fôret ikke brukes alene, men blandes med andre ingredienser.

- Du tenker kanskje: «Du store min, de spiser Skittles.» I virkeligheten er sukkertøyet brutt ned, sier Cribbs til AP.

Professoren opplyser videre at praksisen med å kjøpe inn kassert eller overflødig mat til å fôre dyra med har eksistert i flere tiår. Den skjøt imidlertid fart rundt 2012, da prisen på mais gikk i været.