Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bønder invaderer Brussel

Politiet i Brussel måtte i dag bruke vannkanoner mot mer enn 30 000 bønder som var kommet for å protestere mot den varslede reformen av EUs landbrukspolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Deler av Brussel var i unntakstilstand i dag. De europeiske institusjonene var helt eller delvis stengt, det samme var skoler, barnehager og metrostasjoner i EU-området. Den østlige delen av den europeiske hovedstaden lignet en spøkelsesby mandag morgen. 5 000 politifolk hadde omsluttet EU-området av en fysisk jernring og alle som hadde noe å bestille innenfor måtte legitimere seg. Helikoptre sirklet kontinuerlig over området for å overvåke bødnenes bevegelser.

Allerede før demonstrasjonen hadde kommet skikkelig i gang, måtte politiet bruke vannkanoner for å spre aggressive demonstranter som kastet kinaputter, frukt og grønnsaker mot politiet som var iført køller, skjold og gassmasker.

Møter

Innenfor jernringen lå gatene øde og nesten alle butikker var stengt. Det samme var skoler, barnehager og tog- og metrostasjoner i hele området samt langs ruten de 33 000 bøndene skulle følge seinere på dagen.

Politiet tok ingen sjanser på å slippe bøndene for nært innpå de sentrale EU-institusjonene, der EUs landbruksministre skulle begynne det første i en serie av møter for å diskutere den forestående reformen av landbrukspolitikken. Tidligere bondedemonstrasjoner har resultert i store ødeleggelser og dødsfall. Belgiske myndigheter har dessuten forbudt bøndene å kjøre inn i byen med traktorer.

Politiet i Brussel sa at 33 000 mennesker var kommet for å demonstrere, mens arrangørene selv hevdet å være mellom 40 000 og 50 000.

Senke priser

Reformen av landbrukspolitikken er en del av en stor reformpakke som kalles Agenda 2000 og som også omfatter en generell overhaling av hele budsjettsystemet for perioden 2000-2006 og en endring av de regionale overføringene.

EU-kommisjonen har foreslått å senke bøndenes garanterte priser på melk, korn og oksekjøtt.

I tillegg til at bøndene mobiliserer, preges situasjonen av sterk uenighet innad i EU om hvordan reformen skal se ut. Ministrene skal diskutere helt fram til fredag, da EUs stats- og regjeringssjefer møtes til ekstraordinært toppmøte i Bonn for å vurdere hvor langt man er kommet. Etter planen skal hele Agenda 2000 være på plass innen mars, en tidsfrist de fleste mener er helt urealistisk, den interne uenigheten tatt i betraktning.

(NTB-Ole Kristian Bjellaanes)

BØNDER I BY'N: Deler av Belgias hovedstad Brussel var i unntakstilstand i deg, da mer enn 30 000 bønder invaderte byen for å protestere mot den varslede reformen av EUs landbrukspolitikk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media