TØRSTE BØNDER: I overkant av tjue bønder kjøpte øl for rundt 100 000 kroner i Arendal i protest mot det dårlige landbruksoppgjøret. Foto: Frank Sigvaldsen.
TØRSTE BØNDER: I overkant av tjue bønder kjøpte øl for rundt 100 000 kroner i Arendal i protest mot det dårlige landbruksoppgjøret. Foto: Frank Sigvaldsen.Vis mer

Bønder kjøpte øl for 100 000 i protest

- Statens tilbud var til å drikke seg full av, sier melkebonde Knut Olimstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Melkebonde Knut Emil Olimstad var så misfornøyd med tilbudet i landbruksoppgjøret at han fikk med seg et tjuetalls bønder og prøvde å kjøpe opp alt ølet på Coop Obs Arendal.

- Vi ville ikke ramme ungene med å ta fra dem is eller pølser på 17. mai. Det er bedre å ta ølen fra pappaen enn å ødelegge for ungene. Dessuten var tilbudet så dårlig at det var til å drikke seg full av, sier melkebonde Knut Emil Olimstad i Arendal, som koordinerte aksjonen.

Ville ikke provosere KrF og V Rundt 20 bønder fra Froland, Grimstad, Tvedestrand og Arendal deltok i aksjonen i Arendal onsdag ettermiddag.

- Formålet med aksjonen er å vise at det ikke er en selvfølge at folk finner alle varer i butikken til enhver tid. Ved å ta ølet, tar vi en vare som ikke er så viktig for den store majoriteten av folket - det er en luksusvare, sier Olimstad til Agderposten, som innrømmer at de ikke ville hisse på seg KrF og Venstre.

- De første kjøper ikke øl, og Venstre-folk drikker vin og kjører elbil!

Han er usikker på hvor mye øl de kjøpte, men de gjorde et alvorlig innhugg i butikkhyllene.

- Jeg tror nok at vi kjøpte øl for rundt 100 000 kroner. Butikksjefen var ihvertfall veldig fornøyd, sier Olimstad til Dagbladet.

Over hele landet har rasende bønder det siste døgnet aksjonert på ulike måter for å vise sin misnøye med landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) og statsbudsjettet. Han er ikke veldig imponert over landbruksministeren.

- Sylvi Listhaug er veldig blond.

- Kan du utdype det?

- Nei, det trengs ikke. Det får leserne tolke som de selv vil, sier Olimstad.

Utradisjonelt Fylkesleder i Frp og varaordfører i Arendal, Anders Kylland, kaller aksjonen «en underlig affære».

- Det er jo veldig utradisjonelt å gå inn på butikken og hamstre øl. Arendal kommer jo ikke til å gå tom for øl ettersom landets nest eldste bryggeri ligger bare noen hundre meter unna den aktuelle butikken, sier varaordføreren til Dagbladet.

Kylland viser til Arendals bryggeri, som feirer 175 år i år.

Han lurer på om det kan ligge andre motiver bak enn bruddet i landbruksoppgjøret.

- Bøndene som står bak er godt forankret i andre partier, og noen er profilerte i avholdsbevegelsen, sier han.

Selv planlegger han en edruelig kveld før den store dagen. Som fylkesleder i partiet og varaordfører blir det et stramt nasjonaldagsprogram fra tidlig om morgenen når grunnloven skal feire sine 200 år.

- Ja, det blir opp klokka 06.00. Jeg ser frem til finværet som er meldt, og et stort barnetog med mange folk i sentrum. Selv skal jeg gå i bunad og ha det hyggelig.

- Når kvelden kommer, skal du ikke se bort i fra at det blir en kald Arendals. Men jeg skal ikke hamstre, forsikrer han.

Flere av bøndene som står bak aksjonen bor ifølge varaordføreren i samme nabolag.

- Jeg lurer litt på hva de planlegger å gjøre med alt ølet. Det blir spennende om jeg blir invitert på fest, sier han og ler.

Lystige lag Melkebonden Knut Emil Olimstad forsikrer at ølet ikke blir helt ut på jordene igjen.

- Vi har brukt lommepengene våre på å kjøpe alt dette ølet, og det kommer til å bli noen lystige lag i framtida. Om Anders Kylland blir invitert på fest? Ja, selvfølgelig. Han er herved invitert til å stikke innom på ettermiddagen på 17. mai, sier Knut Emil Olimstad til Dagbladet.