Bønder sperrer grenseovergang

Bønder i Hedmark reagerer på at landbruksministeren ikke stenger grensene. De akter å stanse alle biler som passerer en grensestasjon i formiddag, og tilby desinfisering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Hedmark Bonde- og Småbrukarlag som gjør dette som en spontanaksjon ved Lutnes grenseovergang like ved Trysil. Formålet med aksjonen er å hindre eventuell smitte av munn- og klovsyke.

- Vi vil vinke inn alle biler som kommer fra Sverige. Bilistene vil få informasjon og vi vil tilby dem å desinfisere bilen deres før de kjører videre, sier melkebonde og leder Svein Ørsnes i fylkeslaget til Bonde- og Småbrukarlaget til Dagladet.no.

Desinfiserer

De som har med seg kjøtt eller melkeprodukter vil bli oppfordret til å legge igjen varene sine på grensa, eller kjøre tilbake til Sverige og levere dem tilbake til butikken de kjøpte det i.

Ørsnes mener situasjonen er så uoversiktlig at det er vanskelig å belaste myndighetene for et hvert scenario som kan oppstå.

- Likevel har landbruksministeren et stort ansvar dersom vi blir påført smitte, og han ikke har satt i gang tiltak man kunne iverksatt, sier Ørsnes.

Han mener tiltak burde vært i gangsatt for mange dager siden.

Bistand fra politi

Tollvesenet på Kongsvinger som har ansvar for Lutnes grensestasjon ser ikke på bøndenes aksjon med blide øyne.

- Hvis bøndene hindrer oss i vårt arbeid vil vi be om bistand fra politiet, sier tolldistriktssjef Hallgeir Rapstad til Dagbladet.no.

Han understreker at det kun er tollere og politi som har myndighet til å foreta kontroller på grensa.

Samtidig innrømmer han at han ikke kan nekte bøndene å snakke med de som passerer grensa i dag. Under forutsetning at tollerne får utført sin kontroll tilfredstillende kan ikke tollerne hindre noen i å demonstrere.

- Men det er snakk om en viss rekkefølge man må følge. Det er Tollvesnet man skal møte først når man kommer til Norge, ingen andre, sier Rapstad

Grensestasjonen ligger på riksvei 26, og hvert år passerer rundt 130 000 biler grensa ved Lutnes.

Samarbeider

Aksjonen er ikke sentralt klarert, og den oppsto spontant i går da bøndene på Hedmark forsto at landbruksministeren ikke greide å få ut fingern.

Natur og Ungdom og Dyrebeskyttelsen støtter aksjonen til Hedmarksbøndene. Det er tilsammen 850 medlemmer av Bonde- og Småbrukarlaget i fylket.

VIL GRIPE INN:</B> Tolldistriktssjef Hallgeir Rapstad synes ikke noe om at bønder skal stenge grensa mot Sveriga i dag.
POLITI: Bøndene i Hedmark stengte grensen på egen hånd i formiddag. Politi måtte til for å sørge for grenseflyt.