-  Bønder vil tape på WTO-avtalen, samfunnet tjener

Senterpartiet og Bondelaget fordømmer WTO-avtalen fordi norske bønder vil tape på den, og hevder at importert mat er mindre trygg mat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Men forskere mener samfunnet som helhet vil tjene på den.

-  Den avtalen er et gedigent tap for alle som er opptatt at trygg mat, miljø, levende bygder og kulturlandskap. Jeg tror sikkert at denne avtalen vil medføre noe lavere matvarepriser, men det kan være en kortsiktig glede hvis konsekvensen er at vi får mer helsefarlig mat, og at vi får mindre utvalg i butikkene, sier Sp-leder Åslaug Haga.

Forsker ved Universitetet i Oslo, Sheetal Karam Chand, er uenig med Åslaug Haga:

-  WTO-avtalen er selvsagt ingen umiddelbar god nyhet for norske bønder. Men de må tilpasse seg det nye systemet, og på lang sikt kan også norske bønder bidra med kompetansen sin til fordel for u-land, sier Chand.

Han er knyttet til Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo og har blant annet jobbet for Det internasjonale pengefondet IMF.

-  En ny handelsavtale vil være lønnsom for det norske samfunnet som helhet. Blant annet vil forbrukerne tjene på at maten blir billigere. Dermed kan vi bruke noe av denne fordelen til å hjelpe bøndene slik at de kan tilpasse seg nye de betingelsene, sier Chand.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer