-  Bønder vil tape på WTO-avtalen, samfunnet tjener

Senterpartiet og Bondelaget fordømmer WTO-avtalen fordi norske bønder vil tape på den, og hevder at importert mat er mindre trygg mat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men forskere mener samfunnet som helhet vil tjene på den.

-  Den avtalen er et gedigent tap for alle som er opptatt at trygg mat, miljø, levende bygder og kulturlandskap. Jeg tror sikkert at denne avtalen vil medføre noe lavere matvarepriser, men det kan være en kortsiktig glede hvis konsekvensen er at vi får mer helsefarlig mat, og at vi får mindre utvalg i butikkene, sier Sp-leder Åslaug Haga.

Forsker ved Universitetet i Oslo, Sheetal Karam Chand, er uenig med Åslaug Haga:

-  WTO-avtalen er selvsagt ingen umiddelbar god nyhet for norske bønder. Men de må tilpasse seg det nye systemet, og på lang sikt kan også norske bønder bidra med kompetansen sin til fordel for u-land, sier Chand.

Han er knyttet til Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo og har blant annet jobbet for Det internasjonale pengefondet IMF.

-  En ny handelsavtale vil være lønnsom for det norske samfunnet som helhet. Blant annet vil forbrukerne tjene på at maten blir billigere. Dermed kan vi bruke noe av denne fordelen til å hjelpe bøndene slik at de kan tilpasse seg nye de betingelsene, sier Chand.

BI-professor Rolf Brunstad mener betydelig lavere matvarepriser blir et resultat av WTO-avtalen. Han frykter heller ikke utrygg mat, og mener det er et spørsmål om hvor godt matvaretilsyn vi har.

Helsefarlig mat

-  Avtalen innebærer at vi kommer til å importere mer utenlandsk mat. Det er mat som blir produsert gjennom et industrijordbruk som bruker langt mer antibiotika, sprøytemidler og hormoner enn det vi gjør i Norge, sier Åslaug Haga til Dagbladet. Hun er bekymret for kuttene avtalen innebærer for norske bønder og at importkvotene øker.

Hele sannheten

-   De som først og fremst skal juble over denne WTO-avtalen, er de internasjonale matkonsernene og de globale matgigantene. De vil nå få ytterligere markedstilgang og presse prisene slik at det blir vanskeligere for dem som produserer spesialprodukter i Norge, sier Haga.

-  Lars Sponheim må fortelle oss hele sannheten i forhold til hva han har underskrevet på. Sponheim har underskrevet på en avtale hvor han sier at Norge i tida framover skal kutte internstøtten og man skal kutte ytterligere i tollvernet. WTO- systemet har oppnådd en ytterligere liberalisering av handelen med mat, mener hun. Sponheim ville i går ikke kommentere WTO-saken.

-  Er ikke økt adgang til markedet bra norske bønder?

-  Vi har klimatiske forhold, en landbruksstruktur, og et lønnsnivå i Norge som gjør at det er bortimot uinteressant, mener Haga.