Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik : -  Åpen kamp mot vår kristne kulturarv

Mens KrF-leder Dagfinn Høybråten anklager Utdanningsforbundet for angrep på den kristne kulturarv, mener statsminister Kjell Magne Bondevik at Human-Etisk Forbund er verst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Human Etisk Forbund driver en kamp mot den kristne kulturarven.

Det ligger i sakens natur, de vil jo ikke at vi skal ha kristne markeringer i verken grunnloven, grunnskoleloven eller barnehageloven.

Dette er en åpen kamp, og den er vi beredt til å ta, sier Bondevik til Dagbladet.

Korstog

Utdanningsforbundets motstand mot kristen formålsparagraf i barnehagene har fått KrF-leder Dagfinn Høybråten til nærmest å gå ut i korstog.

I en tale i et KrF-lag i Rogaland torsdag sa Høybråten ifølge Aftenpostens referat at kritikerne av kristen formålsparagraf angriper «en tusenårig kulturarv».

-  I dag foregår den et formidabelt angrep på vår kristne kulturarv.

Sterke krefter arbeider for å erklære det norske samfunnet verdinøytralt, sa KrF-lederen.

På spørsmål fra Aftenposten om hvem han har i tankene, sier Dagfinn Høybråten:

-  Det dreier seg om en større analyse, men du kan jo begynne med å lese Dagbladets ledere.

Bondevik sier han er enig med Høybråten i at det pågår en kamp mot kristne verdier, men han legger ikke like stor vekt på Dagbladets rolle.

-  Det har jo alltid vært en viss strid mellom KrF og Dagbladets lederskribenter, men det vil jeg ikke gjøre til den store saken. Dagbladet står vel også for litt tvisyn, kommenterer Bondevik.

-  Ikke noe problem

Han retter skytset mot Human-Etisk Forbund.

-  De skyver til tider innvandrergrupper foran seg når de krever at kristne markeringer skal fjernes fra våre institusjoner.

Mitt inntrykk er at de fleste innvandrere ikke ser det som noe problem at vi har kristne formålsparagrafer.

De har respekt for at vi har vår religion, så lenge vi klarer å kombinere vår kristne forankring med respekt for annerledestroende og deres barn.

At Norge er blitt et mer flerkulturelt samfunn, kan reflekteres uten at vi tar bort den kristne formålsparagrafen. KRL-faget i skolen er et godt eksempel på slik balanse, mener Bondevik.

-  Men FNs menneskerettighetskomité har nylig konkludert med at faget strider mot menneskerettighetene?

-  Ikke først og fremst faget, det er mer fritaksreglene FN-komiteen uttaler seg om. Vi vil nå gå gjennom uttalelsen fra FN, og det er klart vi tar den på alvor, sier Bondevik.

Han tror det er mer delte meninger blant lærerne om den kristne formålsparagrafen i barnehagene enn det Utdanningsforbundets høringsuttalelse tyder på.

-  Det har vært få klager på hvordan den kristne formålsparagrafen i barnehagene har blitt praktisert, derfor ser ikke regjeringen noen grunn til å fjerne den. Nå som vi går inn i adventstiden, er det jo naturlig i et land som vårt at barnehagene markerer det, sier Bondevik.

Hagen-støtte

Han sier han ikke har registrert at Ap's ledelse vil gå mot kristen formålsparagraf, men at det uansett vil bli flertall for den med Frp's støtte.

Carl. I Hagen har gjort det klart at han står på KrFs side i kampen for å forsvare den kristne kulturarven.

Og nettopp Hagen og hans parti sørget før helga for at det Bondevik anser som et ansvarlig statsbudsjett, ble vedtatt. Men likevel takker Bondevik kategorisk nei til Hagens invitter om samtaler og samarbeid på «borgerlig side».

Handlingslammet

-  Jeg vil ikke innbille det norske folk at det blir noen flertallsregjering med Frp etter valget. Det er altfor stor avstand mellom Frp og KrF til at vi kan sitte sammen i løpende regjeringssamarbeid.

-  Når det gjelder ideologisk grunnlag står vi langt fra hverandre. Frp er et liberalistisk parti som åpner mer for kreftenes frie spill, mens KrF er et kristeligdemokratisk parti.

Vi er uenige om mange viktige verdisaker, som bioteknologiloven, satsing på bistand til verdens fattigste, alkoholpolitikk og innvandringspolitikk. Et regjeringssamarbeid med Frp ville bety daglige dragkamper som vil ende opp i handlingslammelse. Jeg ser heller ingen grunn til å endre regjeringens samarbeidsform med Frp.

Vi vil ikke låse oss til samarbeid med ett parti i Stortinget, men beholde handlefrihet, sier Kjell Magne Bondevik.

-  Klinkende klart

-  Er samarbeid med Frp også umulig fordi du personlig har garantert at det ikke skal skje så lenge du sitter i regjering?

-  Nei, dette er ikke mitt personlige standpunkt, dette er partiets standpunkt. Dagfinn har da også uttalt seg klinkende klart om dette, så her er vi helt på linje.

-  Apropos, har du og Høybråten med utgangspunkt i Valgerd Svarstad Hauglands erfaringer drøftet hvordan dere skal unngå at han som partileder havner i skyggen av deg?

-  Nei, ikke med den innfallsvinkelen. Vi snakker sammen omtrent daglig om arbeidsdelingen mellom oss, men jeg tror ikke Dagfinn har opplevd å være i skyggen, sier Bondevik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media