Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik: - En trist dag

Bondevik ble vekket i natt med beskjed om at krigen har brutt ut. - Vi håper at det avsluttes så raskt som mulig, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Utenriksdepartementet har det vært hektisk aktivitet i hele natt. Allerede klokka halv syv møtte statsminister Bondevik og utenriksminister Jan Petersen pressen for å snakke om krigsutbruddet. Bondevik ble vekket i natt da det ble klart at Bagdad ble angrepet.

- Jeg var hjemme og ble vekket av en nær medarbeider. Jeg tenkte at dette blir en alvorlig dag. Likevel var det ikke overraskende, sier han.

- Trist dag

Petersen og Bondevik gjentok flere ganger at de håper at krigen raskt vil være over.

- Dette er på mange måter en trist dag. Krig er alltid et onde, og vi beklager at vi er kommet dit vi er. Vi hadde håpet at Saddam Hussein hadde fulgt kravene som er stilt til ham. Iraks befolkning har lidd i mange år under et despotisk regime og under krigene som de er påført, sa Bondevik.

- Vi håper at dette avsluttes raskest mulig slik at de menneskelige lidelsene begrenses.

Regjeringen har foreløpig gitt 160 millioner kroner for å hjelpe sivilbefolkningen i Irak. Pengene kanaliseres gjennom FN og frivillige organisasjoner.

- Jeg vil oppsummere dette i tre punkter: Vi håper at krigshandlingene må ta slutt, at skadene på sivile blir færrest mulig og at irakerne får en stabil fremtid med fred, frihet og demokrati.

Styrket sikkerhet ved ambassader

Sjansen for terrorangrep mot mål i Norge blir vurdert som små. Men utviklingen blir fulgt nøye, og sikkerheten er skjerpet på flyplasser, oljerigger og ved «enkelte ambassader», ifølge Bondevik. Dét betyr antakelig at både den amerikanske og den israelske ambassaden er under ekstra oppsikt.

I dag skulle Bondevik etter planen reise til Brüssel for å møte andre europeiske toppledere. I morgentimene vurderte Bondevik fortløpende om han skulle reise. Men på formiddagen kom beskjeden om at Bondevik har ombestemt seg, ettersom mange europeiske ledere har meldt avbud på grunn av krisa i Irak.

Jan Petersen måtte flere ganger forklare om Norge mener at krigen mot Irak er i strid med folkeretten. Petersen understreket at krigen ikke har noe klart folkerettslig grunnlag, ettersom Sikkerhetsrådet ikke klarte å bli enige om en ny resolusjon. Men det betyr ikke at krigen strider mot folkeretten.

- Vi hadde ønsket oss et vedtak i Sikkerhetsrådet, sier Petersen.

Norge utenfor krigen

Norge har hele tiden holdt fast på at FN må avgjøre hva som skal skje i Irak. Nå har krigen likevel kommet uten at Norge er med. Men Petersen avviser at han er lettet over at Norge ikke er trukket inn i krigshandlingene.

- Ordet «lettelse» er ikke riktig. Dette er en meget dramatisk situasjon. Nå må vi bidra til å bringe lidelsene til et minimum, sier han.

Flere journalister befinner seg fremdeles i Irak. I tillegg er nordmann Geir Angell Øygarden (34) fremdeles levende skjold.

- Dette er på mange måter en trist dag. Krig er alltid et onde, sier statsminister Bondevik.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling