Bondevik: - Hussein har ansvaret

- Saddam Hussein må bære det fulle ansvaret for de militære tiltakene USA og Storbritannia har iverksatt mot Irak, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik fremholder at til tross for løfter avgitt overfor FNs generalsekretær og enstemmige vedtak i FNs sikkerhetsråd, har Irak systematisk nektet å rette seg etter verdenssamfunnets krav.

- Skyr ingen midler

Ifølge statsministeren kan ikke verdenssamfunnet akseptere at Irak har fortsatt sine programmer med sikte på å utvikle masseødeleggelsesvåpen, og hindret FN-inspeksjon av irakiske installasjoner som kan tjene slike formål.

- Saddam Hussein har tidligere vist at han ikke skyr noe middel. Han har brukt masseødeleggelsesvåpen både mot sin egen befolkning og mot naboland. Han og hans regime utgjør en konstant fare for stabiliteten i regionen og er en trussel mot internasjonal fred, sier statsministeren.

Nye lidelser

Bondevik beklager samtidig at sivilbefolkningen i Irak påføres nye lidelser.

- Det er vårt håp at Saddam Hussein nå vil innse alvoret og respektere de krav verdenssamfunnet har stilt. Det vil også gi det irakiske folk muligheten til å bygge en fremtid der vold, undertrykking og masseødeleggelsesvåpen ikke har noen plass, sier statsministeren.

(NTB)