Bondevik: - Ikke grunn til krig

- Rapporten fra våpeninspektørene er alvorligere enn fryktet, men den gir ikke grunnlag for krig, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mener at siden rapporten verken beviser eller avkrefter at Irak har masseødeleggelsesvåpen, bør inspektørene få mer tid. Bondevik er likevel rask til å understreke at dette ikke må bli noen sovepute for Iraks leder.

- Dette må Saddam Hussein ikke misforstå, slik at han lar være å samarbeide aktivt med inspektørene og FN, sier Bondevik til NRK.

Dersom inspektørene får den ekstra tida de trenger, og de da skulle finne masseødeleggelsesvåpen, er det likevel ikke ensbetydende med krig, mener Bondevik.

- Da får man prøve å avvæpne Saddam Hussein på en fredelig måte, sier han.

- Krig er ikke uunngåelig. Vi må ikke gi opp håpet om en fredelig løsning, sier han.

Utenriksminister Jan Petersen er også svært opptatt av å finne en fredelig løsning på konflikten. I likhet med Bondevik understreker han at en eventuell krig må være forankret i FN og folkeretten. Petersen tror ikke USA vil gå til noen ensidig aksjon, men at landet vil lytte til andre land i FN.

Petersen sier til NTB at tonen i rapporten var mer negativ enn han hadde håpet.

Utenrikskomiteens leder, Thorbjørn Jagland, sier til Dagbladet at det er klokt å la inspektørene fortsette sitt arbeid i Irak. (NTB)