Bondevik: - Ikke stopp med de foreldreløse

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik med klar melding til regjeringen: Alle norske Syria-barn må hentes hjem.

ALLE SKAL HJEM: Olaug Bollestad, konstituert KrF-leder, og Kjell Ingolf Ropstad, påtroppende KrF-leder, jobber for at Norge skal hente hjem alle Syria-barna. I første omgang prioriteres de foreldreløse. Video: Jon Even Andersen/Jørgen Gilbrant Vis mer

- Det er bra at regjeringen i denne omgang i hvert fall har begynt med å si at vi skal hente hjem foreldreløse Syria-barn. Men det må ikke stoppe med dette, sier den tidligere KrF-lederen og eks-statsminister Kjell Magne Bondevik til Dagbladet.

- Norske myndigheter må gjøre alt de kan for å hente hjem flest mulig av Syria-barna, for de er uskyldige for sine foreldres valg. Forholdene i leirene er nok aller vanskeligst for de foreldreløse, men jeg tenker at vi må jobbe for å hente hjem alle norske barn av IS-foreldre, understreker Bondevik.

- JOBBER FOR ALLE: Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad slår fast at KrF i regjering jobber for å få alle norske barn hjem, men at arbeidet er krevende. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- JOBBER FOR ALLE: Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad slår fast at KrF i regjering jobber for å få alle norske barn hjem, men at arbeidet er krevende. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Prioriterer foreldreløse

Regjeringens nye syn på norske Syria-barn ble lansert av statsminister Erna Solberg (H) i NRKs Politisk kvarter mandag morgen.

- Vi er like berørt av situasjonen til disse barna som jeg opplever at det norske folk er. Derfor er det viktig at vi jobber for systemer for mulig hjemhenting av barn. Dette gjelder først og fremst de som er foreldreløse, sa hun.

Det er i beste fall en halv seier for KrF, som mener at alle norske Syria-barn skal hentes hjem.

- Det å jobbe internasjonalt nå for å finne løsninger er veldig viktig, derfor er vi glad for at statsministeren har vært klar på at foreldreløse barn skal hentes hjem hvis det er mulig, sier Kjell Ingolf Ropstad som vil bli valgt til KrF-leder under partiets landsmøte i Stavanger til helgen.

Statlig unnskyldning

Fungerende KrF-leder Olaug Bollestad minnet om daværende statsminister Kjell Magne Bondeviks unnskyldning til tyskerbarna på vegne av norske myndigheter i 2000, da hun i en tale til partiets landsstyre i mars slo fast at KrF mener at Norge må hente hjem alle norske Syria-barn.

Bondevik frykter at det kan bli nye runder med unnskyldning til Syria-barn som har foreldre i live.

- Ja, i verste fall risikerer vi det, og vi bør ikke komme i den situasjonen. Det må vi forsøke å unngå. Først og fremst av hensynet til barna, men myndighetene må forsøke å stille seg slik at vi ikke må be om unnskyldning flere ganger, sier Bondevik.

- Syria-barna er uskyldige. Det var også grunnen til at jeg sa unnskyld til tyskerbarna i 2000, sier Bondevik.

Kjell Magne Bondevik, tidligere KrF-leder og statsminister. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Kjell Magne Bondevik, tidligere KrF-leder og statsminister. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Ikke enklere med foreldreløse

- Risikerer vi å måtte be Syria-barna som har foreldre i live, om å si unnskyld en gang i framtida?

- Det håper jeg ikke. Det første vi må gjøre er å bruke mulighetsvinduet til å hjelpe dem som trenger det aller mest. Det er barna som ikke har noen rundt seg. Ingen foreldre. Så må vi se på de andre etterpå. Jeg håper inderlig at vi ikke kommer i en situasjon der Norge som stat må be om unnskyldning til unger som ikke har gjort noe som helst for å komme i denne situasjonen, sier Bollestad.

- Hvorfor er det enklere å hente hjem de foreldreløse barna?

- Det er ikke enklere. Men her er det noen som trenger det mer enn andre. Som ikke har noen rundt seg. Som lett kan bli offer for andre ting. Derfor er det viktig å hente dem først.

- Kompromiss

Fremskrittspartiet har sagt nei til å hente hjem noen norske Syria-barn, Høyre har vært nølende - mens KrF og Venstre ønsker å hente hjem alle.

- Jeg ser ikke bort fra at budskapet om å hente hjem de foreldreløse først av alt er et kompromiss, uten at jeg kjenner de interne diskusjonene i regjeringen. Men nå må KrF og Venstre jobbe for neste skritt. Det er også viktig at opposisjonen fortsetter å engasjere seg, sier Bondevik.

Ropstad sier at regjeringens standpunkt er viktig, fordi det handler om de mest sårbare av barna.

- Hva skal til for at KrF får gjennomslag for sitt standpunkt for å hente alle?

- Nå er vi glade for at foreldreløse barn skal kunne hentes hjem, så må vi ta de andre detaljene seinere og jobbe internasjonalt for å finne gode løsninger. KrF i regjering jobber for at alle barna skal kunne komme hjem til Norge, sier Ropstad.

Tom KrF-stol

Olaug Bollestad, KrF-leder i fire dager til, mener at norsk politikk vil savne Kristelig Folkeparti dersom partiet ikke klarer å løfte seg.

- Står KrFs stol tom, er det noen verdier det ikke blir snakket om slik som KrF gjør, advarte Bollestad på partiets pressekonferanse før helgas landsmøte i Stavanger.

Foreløpig hører ikke velgerne på henne. KrF har i seks måneder på rad hatt et snitt på meningsmålingene under sperregrensen på fire prosent. Dagbladets måling for mars ga kritiske 2,5 prosent.

Derfor kunne heller ikke nåværende leder Bollestad og påtroppende leder Kjell Ingolf Ropstad hoppe bukk over at det har vært tunge tider siden KrF valgte side og gikk inn i Erna Solbergs regjering.

- Dette har vært en mellomperiode for partiet. Det blir bra å starte på nytt, for vi har et krevende utgangspunkt. Det har kanskje vært det mest krevende halvår i partiets historie, sa Ropstad alvorstungt.

Peker mot 2021

Og kom pressen i forkjøpet:

- Jeg regner med å få spørsmål om hvorfor vi kun har 3,5 prosent på målingene og hva vi skal gjøre for å løfte partiet. Dette er ikke noe enmannsprosjekt, dette blir hardt lagarbeid. Det er bare når vi jobber sammen om de politiske sakene og løsningene at vi klarer å løfte partiet. Så har vi et viktig valg om kort tid, og vi ser at vi gjør det bra noen steder på målingene.

- Vi er helt avhengig av å gjøre et godt valg i 2021, sier Ropstad.

Ropstad fikk spørsmål om veivalget som ble tatt i fjor høst også gjelder inn mot 2021.

- Jeg mener at samarbeidsvalget er tatt. Vi har en tydelig retning. Det er en fordel inn mot 2021. Så vet vi at mye kan skje i politikken. - Så tror jeg vi vil få spørsmål om dårlige målinger også fremover, sier Ropstad.

Masseutmelding

Ikke bare velgerne sliter med begeistringen for Ropstads prosjekt med å ta KrF inn i regjering med Fremskrittspartiet. Siden nyttår har over 2000 medlemmer forsvunnet fra partiet. De inkluderer tidligere fylkesledere Anne Marit Bagstad Jøranli, Karin Nordstad og Morten Halling.

Med seg ut døren har de tidligere nestleder Odd Anders With, tidligere KrFU-nestleder Nikolai Skogan og tidligere KrF Kvinner-leder Randi Gran Tørring.

Den nye KrF-ledelsen vil - hvis alt går etter planen - bli Kjell Ingolf Ropstad som leder med nestlederne Olaug Bollestad og Ingelin Noresjø. Noresjø blir dermed den eneste i den nye partiledelsen fra «rød› side, som ønsket at KrF skulle følge Hareide og gå til Arbeiderpartiet.