Bondevik: - Jeg er ganske opprørt

Betalte tilbake urettmessig pensjon i 2006.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: Bondevik fikk for mye pensjon

OSLO/DENVER (Dagbladet.no): Statens Pensjonskasse har betalt mer enn seks millioner kroner for mye pensjon til seks tidligere stortingsmedlemmer, deriblant tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

- Hvordan synes du det er å bli beskyldt for å ha utnyttet pensjonsordningen?

- Det er provoserende når jeg har prøvd å opptre pinlig nøyaktig og tatt kontakt på eget initiativ for å betale tilbake det Stortinget mener jeg har fått for mye. Da blir jeg ganske opprørt, sier Kjell Magne Bondevik til Dagbladet.no i Denver.

Bondevik mener det kan være ulike oppfatninger mellom Riksrevisjonen og Stortinget om regelverket.

- Men jeg har naturligvis forholdt meg til Stortinget og gjort det jeg har fått beskjed om å gjøre fra dem. Jeg vet ikke om Riksrevisjonen er klar over at jeg på eget initiativ betalte tilbake det som Stortinget mente var for mye utbetalt i 2006, sier han.

- Har betalt tilbake

Ifølge Bondevik var det slik at han i første halvår i 2006 hadde en 20 prosent stilling under etableringen av Oslosenteret. Da redegjorde han for alle forhold både skriftlig og muntlig. Ifølge Bondevik mente Stortinget da at han var berettiget pensjon. Siste halvdel av 2006 gikk han inn i en full stilling ved senteret.

FIKK FOR MYE  PENSJON: Men Kjell Magne Bondevik understreker at alt er betalt tilbake. De andre fem som skal ha fått for mye pensjon, har imidlertid ikke visst at de fikk for mye pensjon, og dermed heller ikke betalt tilbake pengene. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
FIKK FOR MYE PENSJON: Men Kjell Magne Bondevik understreker at alt er betalt tilbake. De andre fem som skal ha fått for mye pensjon, har imidlertid ikke visst at de fikk for mye pensjon, og dermed heller ikke betalt tilbake pengene. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

- Da var jeg klar over at jeg hadde tjent for mye. Jeg tok da kontakt med Stortinget og gjorde dem oppmerksom på det, men da var stortingspensjonen for halvåret allerede utbetalt. Da betalte jeg tilbake dette, forklarer Bondevik og legger til:

-Derfor aksepterer jeg ikke påstanden for de som beskylder meg for å ha jukset. Jeg har vært opptatt av å opptre nøyaktig og etter regleverket, sier Bondevik.

Satt i pensjonsutvalget

En av de andre som fikk for mye pensjon er Erik Dalheim (67), som satt på Stortinget for Arbeiderpartiet i hele tjue år fra 1981 til 2001.

Som stortingsrepresentant satt Dalheim selv i styret til Stortingets pensjonsutvalg, der han var med på å gjøre regelverket det han kaller «klarere og enklere å praktisere».

- Jeg mener at jeg ikke har tjent for mye i det hele tatt, sier Dalheim til Dagbladet.no.

- Ubehagelig

Avsløringene som Dagsavisen brakte, er basert på stikkprøver av pensjonsutbetalinger i perioden 1998-2008.

Bondevik: - Jeg er ganske opprørt

- Nå kjenner jeg ikke til hva Riksrevisjonen måtte ha av merknader utover det jeg har blitt kjent med gjennom media. Det er en veldig spesiell og ubehagelig situasjon å komme i, sier Dalheim.

Dalheim vil ikke si noe om hvor mye han kan ha tjent i løpet av den perioden det skal gjelde og peker på at det for hans del må gjelde i 2002 til 2005.

- Hvis det er slik at jeg for eksempel har hatt en inntekt utover det som regelverket tilsier, skulle jeg ha meldt fra om det slik at pensjonen bortfalt.


Hva vil du gjøre nå?

- Jeg vil gå ut i fra at hvis jeg er blant de seks at jeg umiddelbart vil få tilgang på de anmerkningen som eventuelt ligger på meg, slik at jeg blir nødt til å korrigere på det.


- Vil du betale tilbake hvis du har fått for mye?

- Det er litt klønete av meg å kommentere nå. Først må jeg gå gjennom saken, sier Dalheim og understreker at han ikke har fått noen formell henvendelse fra Riksrevisjonen.

- Ingen kjeltring

Også de andre forhenværende stortingsrepresentantene synes det er merkelig at de ikke har hørt noe fra Riksrevisjonen.

- Jeg er veldig overrasket over at dette siver ut i offentligheten uten at en har blitt informert og fått forklart seg. Jeg mener jeg har opptrådt korrekt og ryddig slik jeg har tolket regelverket. Jeg føler meg urimelig behandlet, sier Anders Talleraas (62).

Talleraas satt som stortingsrepresentant for Høyre og synes først og fremst at dette er en sak mellom likningsmyndighetene, pensjonsordningen og ham selv.

- Det er klart at en skal opptre ryddig og korrekt. Hvis det viser seg at jeg har tatt feil, skal det naturligvis ryddes opp i, men inntil det motsatte er bevist er jeg ikke noen kjeltring slik jeg har blitt hengt ut i nyhetene som misbruker av pensjonsordningen.

- Skuffende

- Jeg har vært på trygdekontoret på Austevoll og forhørt meg om at jeg har holdt meg innenfor regelverket. Men så kommer dette her, uten at jeg har hørt noen ting, sier Magnus Stangeland (67), tidligere stortingsrepresentant for Senterpartiet.

- Jeg vil ikke sette ord på hva jeg mener om det, men jeg synes det er skuffende etter en samfunnstjeneste på tolv år, at jeg skal bli behandlet på den måten og få ødelagt navn og rykte. Jeg føler jo at dette er noe som ikke har noe med meg å gjøre, sier 67-åringen.

Den første telefonen Stangeland skal ta i morgen tidlig er til Jørgen Kosmo i Riksrevisjonen.

- Jeg vil prøve å få tak i Kosmo og høre hva dette er for noe. Jeg vil kreve å få vite hva jeg har gjort galt. Jeg har selv vært med på lage lover og regler og skal være den første til å innrømme at det skal vi rette oss etter. Hvis jeg har fått mer enn jeg skulle, må jeg beklage det, sier Stangeland.

- Skulle aldri ha blitt kjent

Informasjonsrådgiver Jon Aarekol sier til Dagbladet.no at Riksrevisjonen vil vurdere å offentliggjøre rapporten som avslører hvordan de seks stortingspensjonistene har fått for mye pensjon.

- Vi skal ha en runde på dette og det kan hende at vi offentliggjør rapporten i morgen. Det var aldri meningen at navnene og innholdet i rapporten skulle bli offentlig kjent, sier Aarekol.

- Utgangspunktet var at den rapporten ble sendt til Stortingets presidentskap og pensjonsutvalget unntatt offentlighet. Vi hadde derfor ikke forberedt noen informasjon til de involverte, sier han.

Aarekol vil ikke spekulere i hvor mange andre pensjonerte stortingsrepresentanter som kan ha fått utbetalt for mye.

SATT I STYRET TIL STORTINGETS PENSJONSUTVALG: Men også Erik Dalheim skal ha fått for mye pensjon ifølge Riksrevisjonens stikkprøver.