Bondevik: - KrF er imot partnerskapsloven

Statsminister Kjell Magne Bondevik mener han blir behandlet respektløst i spørsmålet om homofiles rettigheter. Samtidig gjør han det klart at KrF er imot partnerskapsloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når Sylvia Brustad spør om dette og mener hun ikke har fått svar, så har hun ikke hørt godt nok etter. KrF er imot partnerskapsloven, sier Bondevik.

Bondevik slo tilbake da han fikk spørsmål om sitt syn på homofiles og lesbiskes rettigheter under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.

- Homofile og lesbiske har selvsagt krav på akkurat samme menneskeverd og likeverd som heterofile. Å beskylde meg for det motsatte er en mangel på respekt og vitner om manglende toleranse, sa Bondevik på spørsmål fra Ap-representanten Brustad.

Ga svar

Brustad ville vite om Bondevik aksepterer at partnerskapsloven er kommet for å bli, og viste til at han stemte nei til partnerskapsloven da den ble vedtatt av Stortinget i 1993, og at han også senere har foreslått endringer i loven.

Bondevik svarte at KrF er imot loven, mye på grunn av at den kan bane vei for spørsmål om homofil adopsjon.

- Men det er feil å hevde at Kristelig Folkeparti har strittet imot å bedre livsvilkårene for homofile og lesbiske, sa Bondevik.

Før han konkluderte med at det etter hans syn ikke er diskriminering når KrF vil regulere homofilt samboerskap gjennom husstandsfelleskapsloven og ikke i partnerskapsloven.

Taus

Bondevik er derimot ikke villig til å si noe om hva han selv mener om homofilt samliv.

- Statsministeren opererer ikke med personlige standpunkter i slike spørsmål, svarer Bondevik når NTB spør ham om dette.

- Hva med personen Bondevik?

- Vi forandrer ikke den holdningen vi har om du stiller spørsmålet flere ganger, og på ulikt vis, sier han, og trekker fram det skillet KrF mener må være på plass mellom tro og politikk.

- Vi skjelner klart mellom hva et politisk parti skal gjøre og hva menigheter og trossamfunn skal gjøre. Og det er vi blitt mer og mer bevisst på, sier Bondevik.

SV forundret

SVs Siri Hall Arnøy, som også stilte spørsmål til Bondevik om saken onsdag, er forbauset over denne holdningen.

- Jeg spurte ham om å begrunne hvorfor han er imot partnerskapsloven, og fortrinnsvis ikke teologisk siden KrF har vært opptatt av å skille teologi og politikk i disse spørsmålene. Å si «det er sånn» synes jeg er en dårlig begrunnelse, sier Arnøy til NTB.

At Bondevik i spørretimen viste til ekteskapets internasjonale stilling, synes hun er søkt.

- Internasjonalt er George W. Bush den fremste eksponenten mot homo-ekteskap. Han gjør det ut fra en konservativ, kristen begrunnelse. Jeg kan ikke se at Bondevik kommer utenom at KrFs motstand av partnerskapsloven har med en sammenblanding mellom politikk og teologi å gjøre, sier Arnøy.

Misfornøyd Brustad

Brustad mener på sin side at Bondevik ennå ikke har svart på spørsmålet hun stilte.

- Det har vært en debatt om hvor KrF står, og for mange homofile og lesbiske er det viktig å vite hvor KrF egentlig står, og han har ikke sagt det klart og tydelig at han igjen vil gå inn for å oppheve partnerskapsloven, sier Brustad til NTB.

Hun mener Bondeviks opptreden i Stortinget onsdag var utidig.

- Jeg registrerte at han ikke svarte på det jeg spurte om, og isteden angrep Arbeiderpartiet for å ha skremmende holdninger. Og det synes jeg er arrogant, sier Brustad, som møter sterk motbør fra Bondevik.

- Jeg synes ikke man skal drive med slike personkarakteristikker. Jeg svarte på hennes spørsmål og krevde respekt i debatten. Er det arrogant, så har hun sin egen målestokk, sier statsministeren.