Fare for storkrig

Bondevik: - Pakistan varsler gjengjeldelse

Pakistans statsminister Imran Khan under hardt internt press for å svare på Indias bombeangrep.

I PAKISTAN: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik besøkte president Sardar Masood Khan, president av Azad Jummu Kashmir i Pakistan sammen med Aamir Javed Sheihk (t.h.). Nordmennene er i Pakistan for å forsøke å få partene til forhandlingsbordet. Foto: Privat.
I PAKISTAN: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik besøkte president Sardar Masood Khan, president av Azad Jummu Kashmir i Pakistan sammen med Aamir Javed Sheihk (t.h.). Nordmennene er i Pakistan for å forsøke å få partene til forhandlingsbordet. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

India melder at 300 er drept etter nattas bombeangrep mot det de mener er en terrorleir i den pakistanske delen av Kashmir.

Pakistanske myndigheter hevder på sin side sier at ingen ble skadd eller drept i angrepet.

Likevel har den pakistanske regjeringens sikkerhetsutvalg møttes i dag. Ifølge Kjell Magne Bondevik, som er i Pakistan i et forsøk på å forhandle fred mellom de to landene, er nå konflikten på bristepunktet.

- Sikkerhetsutvalget har vedtatt en uttalelse der de fordømmer Indias angrep og varsler gjengjeldelse, sier Kjell Magne Bondevik til Dagbladet.

TOPPMØTE: Pakistans utenriksminister Shah Mahmood Qureshi møtte nylig Kjell Magne Bondevik og Aamir Javed Sheik under et møte i regi av tenketanken Pakistan House. Foto: Privat.
TOPPMØTE: Pakistans utenriksminister Shah Mahmood Qureshi møtte nylig Kjell Magne Bondevik og Aamir Javed Sheik under et møte i regi av tenketanken Pakistan House. Foto: Privat. Vis mer

Bondevik opplyser at den pakistanske statsministeren, Imran Khan, er under sterkt internt press for å svare på Indias bombeangrep.

- I verste fall kan dette føre til en regulær krig mellom Pakistan og India, sier Bondevik og minner samtidig om at begge landene er i besittelse av atomvåpen.

Mekler

Norges tidligere statsminister har i lengre tid meklet i den betente konflikten mellom de to landene. Sammen med norske Aamir Javed Sheikh har han flere ganger vært i samtaler med ledere på begge sider.

- Vi appellerer nå til partene om å komme sammen for å finne en fredelig løsning, sier Bondevik. Dagbladet kjenner til at fredsmeklerne fra Norge har forsøkt å komme i kontakt med Indias statsminister Narendra Modi.

- India har vært negative til internasjonal innblanding i konflikten og mener dette er mellom Pakistan og India, men jeg mener da at India må ta initiativ til bilaterale samtaler, sier Bondevik.

Fastlåst

Han mener Kashmir-konflikten har kommet i skyggen av store konflikter som Syria og Jemen, men at det internasjonale samfunnet nå må få øyene opp for hva som skjer i regionen.

India mener Pakistan støtter terrorgrupper i Kashmir og vil ikke gå til forhandlingsbordet før Pakistan rydder på sin side av grensa- Pakistan på sin side nekter for å støtte terror.

- Dette er en catch 22-situasjon. Vi kommer ikke videre, sier Bondevik.

Ifølge Kjell Magne Bondevik, skal statsminister Imran Khan ha ønsket å drøfte alle problemer knyttet til konflikten, også terror.

  • India og Pakistan har siden selvstendigheten i 1947 vært i konflikt om regionen Kashmir. Striden utløste kriger i 1947, 1965 og 1999.
  • India kontrollerer to tredeler av det omstridte området. Både i den indiske og den pakistanske delen er et stort flertall av innbyggerne muslimer. Til sammen skal det bo vel 11 millioner mennesker i regionen.
  • Siden 1989 har det pågått et opprør i den indiskstyrte delen av Kashmir som har kostet mer enn 47 000 mennesker livet, mens nærmere 10 000 er bortført. India har anklaget Pakistan for å støtte opprøret og drive egne leirer der opprørerne trenes opp.
  • India og Pakistan ble i 2003 enige om en våpenhvile, men fredsprosessen har stått i stampe, særlig etter terrorangrepet i Mumbai i 2008, som pakistanske ekstremister har fått skylden for.
  • De to atommaktene står mot hverandre på hver sin side av en militært kontrollert delelinje «Line of Control» (LOC). (NTB)

- Hvis det kan føres bevis for at pakistanske grupper utfører terror, har Khan sagt at han vil bidra til å etterforske dette, sier Bondevik.

Fredsmegleren mener partene nå må komme til bordet med blanke ark.

Eskalerer

Nattas hendelse øker konfliktnivået mellom de to atomlandene. Pakistans utenriksminister Shah Mahmood Qureshi advarer nå India mot å ikke utfordre Pakistan, og mener India må «ta til vettet», ifølge en uttalelse til statlige Radio Pakistan.

- Utenriksministeren sier at nasjonen ikke bør bekymre seg over den indiske handlingen ettersom forsvarerne av dette landet er fullt ut forberedt til å svare på enhver hendelse, heter det i uttalelsen.

Den pakistanske utenriksministeren har innkalt parlamentet til krisemøte som følge av bombetoktet tirsdag morgen.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer