Bondevik: - Stenging av Grubbegata tok urimelig lang tid

Kjell Magne Bondevik og Odd Einar Dørum forklarte seg for kontrollkomiteen. Se video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagens høring i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, er den andre i rekken av fem høringer som skal følge opp 22. juli-kommisjonens rapport og regjeringens redegjørelsen i kjølvannet av denne.

Først ut i dag var tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere justisminister Odd Einar Dørum, som var kalt inn for å kaste lys over hvordan Bondevik II-regjeringen jobbet med sikkerhet og beredskap.

- Både Bondevik og Dørum understreket at det i deres tid ikke var usikkerhet om hvem som hadde ansvaret for gjennomføring av sikkerhetstiltak i regjeringskvartalet. Det er interessant å ta med seg videre, sier leder av kontrollkomiteen, Frp's Anders Anundsen.

Det har vært en viss uenighet om hvorvidt Bondevik og Dørums bekjentgjørelser i dagens høring ville kaste relevant lys over Stortingets oppfølging av 22. juli. Anundsen mener de to hadde ryddige og gode forklaringer.

- Og de forklarer godt hvordan deres system var og hvordan det ble fulgt opp.

Gjennom 22. juli-rapporten og de hemmeligstemplede intervjuene med sentrale statsråder og embetsfolk som regjering først offentliggjorde etter press, tegner det seg et bilde av at gjennomføringen av sikkerhettiltak i regjeringskvartalet var preget av ansvarspulverisering.

Når det gjelder stenging av Grubbegata, som Anders Behering breivik benyttet da han plasserte 950 kilo med sprengstoff tett inntil  Høyblokka i regjeringskvartalet, var det Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) som hadde det formelle ansvaret.

Samtidig oppgir sentrale aktører i FAD at de opplevde at Statsministerens kontor (SMK) tok over styringen av dette, mens SMK peker tilbake på departementet.

Bondevik svarte følgende på spørsmål om det var usikkerhet om hvem som hadde ansvaret for stengingen av Grubbegata mens han var statsminister:

- Mye foregikk på administrativt nivå. Jeg tror ikke det var noen tvil om hvem som hadde ansvar for rapporten for gjennomføring. Det var en rimelig tydelig ansvarsfordeling.

Når det gjaldt det generelle arbeidet med sikkerhet og beredskap, viste både Bondevik og Dørum til at de tok grep om justisdepartementet:

- Vi kastet ut asylfeltet fra justisdepartementet, fordi vi så at det var et veldig krevende felt som krevde veldig mye ressurser.

Den rødgrønne regjeringen har ført asylfeltet tilbake til det som nå heter justis- og beredskapsdepartementet.

Verken Dørum eller Bondevik vil svare på spørsmål om hva de synes om den nåværende regjeringens arbeid og vurderinger om stenging av Grubbegata har vært.

Om hvorfor det tok seks år før Grubbegata ble stengt, sa Bondevik:

- Jeg synes det tok urimelig lang tid. Men å gå inn på hvorfor det ikke skjedde, er ikke min oppgave.