Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Rød» KrF-konferanse lørdag

Bondevik: - Vi må bevare «Hareide-gnisten»

Tidligere statsminister og partileder Kjell Magne Bondevik er blant KrF-toppene som vil delta på konferansen «Drivkraft» lørdag.

ENIGE: To tidligere KrF-ledere, Kjell Magne Bondevik og Knut Arild Hareide. De var enige om at KrF burde gått i forhandlinger om regjering med Ap og Sp, men tapte på et ekstraordinært landsmøte. Lørdag er begge på en konferanse nettverket «Drivkraft». Målet med konferansen er ifølge initiativtakerne å ta vare på engasjementet Hareide skapte med råd til partiet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ENIGE: To tidligere KrF-ledere, Kjell Magne Bondevik og Knut Arild Hareide. De var enige om at KrF burde gått i forhandlinger om regjering med Ap og Sp, men tapte på et ekstraordinært landsmøte. Lørdag er begge på en konferanse nettverket «Drivkraft». Målet med konferansen er ifølge initiativtakerne å ta vare på engasjementet Hareide skapte med råd til partiet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ser konferansen som en mulighet til å ta vare på og videreføre det engasjementet og den gnisten Knut Arild Hareide skapte med boka si og landsstyretalen i fjor høst. Det er viktig at denne gnisten ikke dør ut, men at folk kommer sammen og deler engasjementet, sier Bondevik til Dagbladet.

Tidligere nestleder i KrF, nå utmeldte Odd Anders With, er blant initiativtakerne. Konferansen er allerede fulltegnet, ifølge With. Det betyr at drøyt 100 medlemmer og KrF-engasjerte kommer. Knut Arild Hareide, som nylig gikk av som partileder etter å ha tapt retningsvalget i KrF, skal tale. Blant dem som har meldt sin ankomst, er tidligere KrF-leder og statsminister Kjell Magne Bondevik.

- Bra for hele KrF

- Hareides bok og tale viste en måte å tenke kristendemokratiet på i vår tid, uavhengig av valget av regjeringsalternativ. Det er viktig å vise for både medlemmer og ikke-medlemmer at det er rom for denne tenkningen i partiet, sier Bondevik.

Han avviser at arrantementet er uttrykk for fraksjonsvirksomhet.

- Det er faktisk det stikk motsatte. Det er bra for hele partiet at folk som mener noe annet om regjeringsspørsmålet, blir tatt vare på, sier Bondevik.

- Men i den situasjonen partiet nå er, i regjering etter at et flertall på KrFs ekstraordinære landsmøte gikk inn for det, kan ikke en slik konferanse virke splittende?

- Det kommer vel an på hvordan man velger å tolke det. Men jeg mener det stikk motsatte. Dette er en måte ta vare på folk på, og vise at det er rom for det engasjementet Hareide skapte. Så dette tror jeg hele partiet er tjent med, også de som er i regjering, sier Bondevik.

Debatten kollapset

Også tidligere parlamentarisk leder Einar Steensnæs skal på konferansen. Som Bondevik ser han «Drivkraft» som et forum for refleksjon rundt kristendemokratiet i vår tid, og dermed som en støtte til hele partiet.

STØTTET HAREIDE: Tidligere parlamentarisk leder Einar Steensnæs støttet Knut Arild Hareides råd om å søke samarbeid med Ap og Sp, men "rød side" tapte. Steensnæs mener nettverket Drivkraft som arrangerer konferanse lørdag, kan bidra til å styrke og samle partiet. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
STØTTET HAREIDE: Tidligere parlamentarisk leder Einar Steensnæs støttet Knut Arild Hareides råd om å søke samarbeid med Ap og Sp, men "rød side" tapte. Steensnæs mener nettverket Drivkraft som arrangerer konferanse lørdag, kan bidra til å styrke og samle partiet. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

- Debatten etter Hareides bok og tale fikk ingen god oppfølging, den kollapset i en veldig endimensjonal greie om å følge Erna og de andre borgerlige partiene eller om vi skulle prøve samarbeid den andre veien. Debatten om politiske løsninger for et moderne kristendemokratisk parti ble det ikke tid til.

«Drivkraft» kan gi oss mulighet til refleksjon og diskusjon, og bli et forum som kan gi innspill til partiet. Vi bør ikke bare samles for å pleie vonde sår, men bør bidra til å få fram kristendemokratiske ideer som kan spilles inn i det daglige politiske arbeidet. Vi må synliggjøre det som samler oss, sier Steensnæs.

- Er ikke dette noe partiorganisasjonen bør jobbe med?

- Jeg har erfaring med å sitte i to regjeringer og har vært parlamentarisk leder for en tredje. Jeg vet hvordan det hektiske daglige arbeidet krever mye. Det er selvsagt de som sitter i partiledelsen som har hovedansvaret, men det er bra når flere hoder tenker. Vi har gode ressurser også utenfor partiledelsen som kan komme med tanker og innspill. Jeg ser på «Drivkraft» som en støtte til det politiske arbeidet KrF er i nå, sier Steensnæs.

Tenner ikke

- Burde ikke regjeringsdeltakelsen skape begeistring i partiet?

- Vi var jo delt i synet på dette prosjektet. Jeg synes våre statsråder har klart å markere seg på en god måte. Men det er først når hverdagene kommer vi ser hvilken vei dette går. Men de som trodde at regjeringsdeltakelse skulle tenne flammen landet rundt, har tatt feil. Sånn har det ikke vært denne gangen. Nå må vi alle bidra til at regjeringsprosjektet blir best mulig, sier Steensnæs.

For verken han eller Bondevik er det aktuelt å melde seg ut av KrF. Begge har i alle år argumentert mot regjeringssamarbeid med Frp, og begrunnet det med for stor politisk avstand. De støttet Hareides valg om å søke samarbeid til venstre.

- Jeg blir i partiet. Jeg er altfor glad i det til å finne på noe annet. Jeg oppfordrer alle som ble tent av Hareide til å bli i partiet og å beholdet engasjementet, sier Bondevik.

Meldte seg ut

En av initiativtakerne, tidligere KrF-nestleder Odd Anders With, meldte seg ut da KrF gikk inn i regjering med Høyre, Frp og Venstre.

Til Vårt Land sier With at initiativtakerne vurdere å gjøre «Drivkraft» til en medlemsorganisasjon.

- Vi skal ta standpunkt til det. Vi må kunne håndtere det å være et nettverk. Mange verdifulle folk har lyst til å bidra. Derfor mener jeg det vil være naturlig med en form for medlemskap, sier han til avisa.

Steensnæs sier til Dagbladet at noe medlemskap ikke er aktuelt for han. Bondevik sier han ikke er kjent med at Drivkraft vurderer å lage en medlemsorganisasjon.

- Det er viktig at dette ikke framstår som fraksjonsvirksomhet, understreker Bondevik.

Den midlertidige arbeidsgruppen på tre består, foruten With, av Tore Christiansen (Nordland, utmeldt) og ­Kristin ­Walstad (Akershus, kjent for Facebook-siden «Heia Hareide»). Bak opprettelsen sto ti-tolv KrF-ere uten sentrale verv, men med bakgrunn fra tre lukkede Facebook-grupper, ifølge With.

GNIST I PARTIET: KrFs nye parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan velger å se positivt på Drivkraft-konferansen, men ser gjerne at engasjementet blir tatt inn i partiorganisasjonen. Her fra fylkesårsmøtet i Østfold i fjor høst, som valgte "blått", mot Knut Arild Hareides råd. Til høyre leder i Østfold KrF, Brynjar Høidebraaten. Foto: Christian Roth Christiansen/Dagbladet
GNIST I PARTIET: KrFs nye parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan velger å se positivt på Drivkraft-konferansen, men ser gjerne at engasjementet blir tatt inn i partiorganisasjonen. Her fra fylkesårsmøtet i Østfold i fjor høst, som valgte "blått", mot Knut Arild Hareides råd. Til høyre leder i Østfold KrF, Brynjar Høidebraaten. Foto: Christian Roth Christiansen/Dagbladet Vis mer

- Ta med gnisten inn i partiet

KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan velger å se positivt på den «røde» KrF-konferansen lørdag. Men KrF-erne vil ta med seg engasjementet og gnisten inn i partiorganisasjonen.

Grøvan, som i fjor høst primært ønsket at KrF skulle fortsette som opposisjons- og vippeparti, velger å se positivt på konferansen.

- Det er opp til enhver hvordan man vil organisere sitt samfunnsengasjement, og har ikke noe mot et slikt nettverk. Jeg oppfatter at initiativtakerne vil skape debatt med utgangspunkt i det Knut Arild Hareide dro opp i sin landsstyretale, og politikken er det jo stor enighet om. Det politiske innholdet eier vi i fellesskap selv om vi er uenige om konklusjonen og veivalget.

Så lenge initiativtakerne selv sier at ikke vil lage nytt parti, opplever jeg ikke denne konferansen som noe problem. Men vi har jo allerede et forum i partiet, Kristendemokratisk forum, som ligger litt på samme linja. Så jeg håper jo at engasjementet kan flyttes inn i partiet etter hvert, sier Grøvan.

- Bør ta debatten i partiet

KrFs fylkesleder i Agder, Per Sverre Kvinlaug, som tilhørte «blå» side i veivalget, sier han i utgangspunktet er positiv til at temaer som KrF er opptatt av, blir satt på dagsorden.

- Så er det slik at jeg aller helst nå skulle ønsket at vi kunne ta dette på arenaer vi er sammen om i vår organisasjon. Et annet poeng er at tiden ikke strekker til for alle våre tillitsvalgte. Det er bare kort tid siden vi var over 400 samlet på landskonferanse i regi av partiet. Jeg har selv ikke mulighet til å delta i helgen, men ønsker dem lykke til med samlingen, sier Kvinlaug i en mail.

Plass for alle i KrF

Leder i Østfold, Brynjar Høidebraaten, mener det er vanskelig å vurdere «Drivkraft» før man har sett «hva som blir sagt og gjort».

- Nå har jo partiet vært veldig delt, og mange er skuffet. Hvis en slik konferanse kan løfte engasjementet til folk som er «satt ut», er det positivt. Det er plass for begge sider i KrF.

- Men jeg er bekymret for hva de som har meldt seg ut av KrF, egentlig tenker med dette initiativet. Hvis det blir snakk om medlemsregister, kan det jo bli litt skummelt. De fleste vil vel skjønne at å stifte et nytt kristent parti ikke er det lureste. Vi har ett til høyre, De kristne. Hvis vi også skal få ett til venstre, da vil jo alt smuldre opp. Men økt engasjement om KrFs verdier er jo positivt, sier Høidebråten.

-«Rødt nettverk» ikke bra

Leder i Vestfold KrF, Laila Eliassen, stiller seg avventende og spørrende til «Drivkraft».

- Det spørs hva motivet er. Det er ikke noe galt i å delta i tenketanker og på konferanser. Men hvis dette skal bli en halv avdeling av partiet og fremheve det de står for, da er det ikke bra. Hvis dette bidrar til debatt og engasjement, er det jo bra. Hvis det blir et rødt nettverk innenfor partiet, som bidrar til å opprettholde splittelsen, blir det feil, sier Eliassen, som også gikk inn for regjeringssamarbeid med Høyre, Frp og Venstre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!