Bondevik: -Gledelig anerkjennelse av Carter

-Tildelingen av årets fredspris til tidligere president Jimmy Carter er en gledelig anerkjennelse av et menneskes personlige engasjement for fred, sier statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I dagens situasjon preget av trusler om bruk av makt, står Jimmy Carter fast på prinsippene om at konflikter i størst mulig grad må løses gjennom mekling og internasjonalt samarbeid basert på folkeretten, respekt for menneskerettighetene og økonomisk utvikling, sier statsministeren.

- I sin periode som president og etter at han gikk av, har Carter arbeidet for fred og forsoning gjennom demokratibygging, respekt for menneskerettighetene og økonomisk utvikling, sier statsministeren.

- Som president var Carter med på å sette menneskerettighetene på den internasjonale dagsordenen. Hans uvurderlige bidrag inspirerte til Camp David-avtalen mellom Egypt og Israel, som igjen førte til at president Anwar Sadat og statsminister Menahem Begin fikk Nobels fredspris i 1978. Carter har gjennom sitt senter også bidratt til mekling i en rekke konflikter. Norge har bidratt til senterets arbeid med fredsprosessen Sudan/Uganda med 2,6 millioner fra 1999 til 2001, opplyser statsministeren.