Bondevik: -Jagland må bite tenna sammen

- Thorbjørn Jagland kan ikke gjøre annet enn å bite tenna sammen og stå løpet ut, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både han og Høyres leder Jan Petersen hadde valgmøter på Kolbotn torg lørdag, og begge føler sympati med Jagland i den stormen han nå er ute i.

- Jeg vil ikke si jeg synes synd på Jagland fordi et slikt uttrykk kan virke belastende. Men jeg føler med ham. En del av hans partifeller opptrer med dårlig disiplin, sier statsministeren.

Hans råd til Ap-lederen at at han må bite tenna sammen, stå løpet ut og gjøre det han mener er riktig.

- Politikken har både mot- og medgangstider. Det har jeg selv erfaring med, sier Bondevik. Han tror Jagland vil greie seg gjennom vanskelighetene fordi Jagland har vært ute i hardt vær før og klart seg.

-Litt selvforskyldt

Statsministeren mener at Jagland kunne ha unngått en del av kritikken hvis han hadde vært klarere i sitt syn på samarbeidet med sentrum og godtatt kontantstøtten.

Den delen av kritikken fra partifeller som dreier seg om hans personlige lederegenskaper har Bondevik lite til overs for. Han mener at en slik kritikk mot en leder fra partifeller er uhørt.

Bondevik ser ikke bort fra at Jagland kommer tilbake, og tror fortsatt at han er Aps statsministerkandidat når det igjen blir aktuelt. Han utelukker heller ikke at hardkjøret mot Jagland kan virke mobiliserende.

- For Jagland er nok dette en tøff personlig belastning. Politikken er blitt så innmari personfokusert. Når det går bra kan det være positivt, men i andre perioder virker det motsatt, sier statsministeren, også med bakgrunn i egne erfaringer.

Organisasjonssvikt

- Ordførerne som kritiserer Jagland kan ikke ha lest «Tillitsmannen» av Einar Gerhardsen, sier Høyres leder Jan Petersen. Han er forundret over at et parti med en så sterk organisasjonskultur som Ap opplever at tillitsvalgte går ut med kritikk av lederen bare noen dager før et avgjørende valg.

- Det skaper tvil om profesjonaliteten i Aps apparat. Det er ikke Jagland personlig, men organisasjonsapparatet som svikter, mener Petersen.

Heller ikke han vil bruke betengelsen «synd på» om Jagland, men Petersen understreker at han har sympati med Ap-lederen.

- Det som skjer er uheldig for politikken. Det skremmer folk vekk. Det skal en sterk rygg til for å være politiker i dag. Det er ingen bransje for sarte sjeler, sier Høyre-lederen.

Høyre i medvind

På egne og sitt eget partis vegne er Petersen optimistisk, nærmest sprudlende. Han legger vekt på at forholdet mellom lokalpolitikerne og den sentrale ledelsen er god.

- Vi har drevet en fokusert og offensiv valgkamp, er hans konklusjon.

Petersen håper at partiet kan få en oppslutning på linje med fylkestingsvalget for fire år siden, 19,9 prosent.

- Jeg er temmelig sikker på et bra resultat. Blir det som sist, er jeg fornøyd, men jeg håper på å se 20-tallet, sier Jan Petersen.

(NTB)