Bondevik advarer mot «lommebok-valgkamp»

Kristelig Folkeparti advarer mot en valgkamp der det blir et kappløp om å love mest til velgerne. I dag inviterte Bondevik pressen til sommerintervju på Citadell-øya. - Vi er attraktive, sa han om partiet sitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det blir perspektivløst og uansvarlig dersom valgkampen i for stor grad blir preget av materialistisk tenkning, sa sentrumspartienes statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik da han torsdag møtte pressen på Citadell-øya utenfor Stavern.

Nykokt fiskesuppe ble levert som grunnlag før han serverte det politiske budskapet før valgkampen setter i gang for alvor.

- Ikke glem de eldre

Bondevik er redd for at helse- og eldrepolitikken ikke får den plass i valgkampen som disse områdene fortjener.

- Alle snakker om barn, oppvekst og skole, sa Bondevik.

Han slo fast at planene for psykiatrien, kreftomsorgen og anskaffelse av utstyr til sykehusene må videreføres. Staten må også videreføre bidragene til kommunene til utbygging av omsorgsboliger og enerom på sykehjem.

Attraktive KrF

Kristelig Folkeparti står i en ønskesituasjon foran valget. Med beina godt plantet i sentrumsalternativet står det beilere på både til høyre og venstre.

- Kristelig Folkeparti har opparbeidet seg en nøkkelrolle. Vi er attraktive. Jeg tror det skyldes at vi har vist oss regjeringsdyktige, sa han.

Bondevik er likevel litt engstelig for at KrF kan fremstå som ufarlige.

- Vi kan ikke spasere inn til et godt valgresultat, sa Bondevik.

Bondevik la vekt på at det er Arbeiderpartiet som er KrFs største konkurrent. Kampen står om regjeringsmakten. Derfor skal Bondevik møte statsminister Jens Stoltenberg til valgduell i Tønsberg 22. august. Han ser ikke bort fra at det også blir en duell med Høyres Jan Petersen.

Uaktuelle FrP

Bondevik avviste torsdag igjen regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet og Carl I. Hagen. Det kommer ikke til å bli aktuelt i de neste fire årene, forsikret han.

Bondevik var heller ikke innstilt på å inngå noe fast samarbeid med Hagen og hans parti, men det vil bli samarbeid med FrP om statsbudsjett og i enkelte saker.

Bondevik har sammen med familien feriert på hytta som ligger vest for Stavern. Det er fjerde gang han inviterer til presselunsj på øya ved innseilingen til Stavern. To ganger har han vært statsminister og to ganger har han vært i opposisjon.

Og han undret seg over hvilken posisjon han har ved neste pressekonferanse på festningsanlegget der Tordenskiold også har vandret.

(NTB-Kari Westengen)

KLAR FOR VALGKAMP: Kristelig Folkepartis leder Kjell Magne Bondevik lader opp til høstens valgkamp på hytta ved Stavern. I dag inviterte han pressen til Citadell-øya hvor han holdt pressekonferanse foran høstens Stortingsvalg.Foto: SCANPIX