Bondevik advarer Røkke

Ap-leder Thorbjørn Jagland kvier seg for å si noe om Kjell Inge Røkkes raid mot Aker RGI før han har snakket med LO-leder Yngve Hågensen. Selv statsminister Bondevik advarer nå Røkke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Magne Bondevik sier at han verken vil forsvare eller gå til angrep på Røkkes planer, men i Aftenposten i dag løfter han pekefingeren mot sitt bysbarn hvis han ikke tenker langsiktig.

- Hvis Røkke har tenkt å begynne en industriell nedbygging, vil jeg si kraftig ifra. Noe slikt vil jeg reagere veldig negativt på, sier Bondevik til Aftenposten.

Men sosialdemokraten Jagland vil ikke engang løfte lillefingeren før han har snakket med Yngve Hågensen. Under åpningen av Oslo Arbeiderpartis valgkamp på Stovner Senter i går, var det skolepolitikk Jagland ville fokusere på.

Vil vite mer

- Er det ikke et problem at LO-leder Yngve Hågensen går så kraftig ut med støtte til Røkke?

- Jeg er kjent med at Hågensen har hatt et møte med Aker RGI, og han vet da kanskje mer enn meg. Det er derfor jeg føler en forpliktelse til å vite noe mer.

- Så du vil snakke med Hågensen nå?

- Det kommer jeg til å gjøre i helga.

- Hva mener du om at Røkke vil ta Aker RGI av børs?

- Som leder av landets største parti har jeg problemer med å gå inn i den materien på et grunnlag jeg ikke kjenner. Det viktige nå er at Aker RGI forblir norsk og at Aker Maritime blir i Norge, sier Jagland.

På hodet

«Når Aftenposten advarer mot Kjell Inges Røkkes turbokapitalisme, mens LO-lederen synes det er helt greit, da er tingene snudd på hodet. Nå må rørsla skjerpe seg!» sa partiveteran Torbjørn Berntsen til Dagbladet i forgårs.

- Er det ikke pinlig for Arbeiderpartiet at det er Aftenposten og Bondevik som advarer mot kapitalisten Røkke?

- Jeg kjenner overhodet ikke og har aldri møtt Kjell Inge Røkke, men Bondevik kjenner ham jo godt, sier Jagland.

- Men du trenger vel ikke kjenne ham for å uttale deg om hva han gjør?

- Nei, men da håper jeg Bondevik vil gjøre noe.

- Men er det ikke pinlig at dere holder kjeft?

- Nei, jeg synes ikke vi har holdt kjeft. Vi er opptatt av å sikre arbeidsplassene, men det er snakk om hvilke virkemidler vi bruker.

Seriøs

- Er det ikke viktig at offentligheten får innsyn i et så stort og viktig selskap?

- Jo, det er det.

- Og det får vi ikke hvis Røkke tar det av børs?

- Nei, men det er viktig at vi gjør dette på en seriøs måte og får vite hva dette er for noe. Jeg har ikke snakket med Røkke og jeg er ikke aksjonær i Aker RGI.
- Hva vil du gjøre for å få kjennskap til Røkkes planer?
- Det hadde vært en fordel dersom han informerte myndighetene og de politiske partiene om det, men jeg vil si at regjeringen har et selvstendig ansvar og det håper jeg de følger opp.