Bondevik: Ali ikke et vanlig tilfelle

- Regjeringen har ikke strammet inn forståelsen av praksis i forbindelse med kirkeasyl, sa statsminister Kjell Magne Bondevik i den muntlige spørretimen i Stortinget i dag. Han sa også at justisministeren har omgjort om lag 50 saker til asylsøkeres fordel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Disse sakene angår rundt 150 mennesker, sa Bondevik. Han mener det viser at den nye regjeringen står for en oppmykning og en mer human flyktningpolitikk enn den tidligere regjeringen sto for.

Bondevik viste også til politimester Torunn M. Sandal i Tromsø, som har sagt at hun ikke har fått nye direktiver for hvordan politiet skal forholde seg til folk i kirkeasyl.

Ali-saken

Statsministeren svarte på spørsmål fra Erik Solheim (SV) i tilknytning til utvisningen av Ali Mozaffar. Solheim mener at KrF-regjeringen på to punkter har skjerpet inn forståelsen av kirkeasyl - ved å gå inn på kirkens område og ved ikke å ta hensyn til at barn skal få bevege seg fritt.

Statsministeren sa at barn som er i kirkeasyl sammen med sine foreldre og som går på skole eller i barnehage, skal ha samme bevegelsesfrihet som før.

- Denne saken er et noe annet tilfelle enn de barnetilfellene Solheim viste til som sammenligningsgrunnlag. Her er det snakk om en gutt som skulle bli gjenforent med sin familie, sa Bondevik.

Eksempel

Solheim mener regjeringen har satt et eksempel gjennom denne saken, og sendt et klart signal til politiet om at de kan bevege seg inn på kirkens område og pågripe mindreårige.

- Justisministeren har sagt at det er grunn til å gå gjennom denne saken utfra det Solheim her sier, sa Bondevik, og fastslo at etter hvert som sakens fakta i Ali-saken kommer fram, tror han flere og flere mener tilbakesendelsen har et solid grunnlag.

Vidar Bjørnstad (Ap) viste til at justisminister Aud-Inger Aure har tatt selvkritikk for å ha tatt standpunkt for raskt i enkeltsaker tidligere, og ville vite om tidligere stortingsrepresentant Bondevik alltid har hatt maksimal innsikt før han uttaler seg.

Bondevik sa at han står ved sitt engasjement og sin kritikk av den tidligere regjering, uten å ha dårlig samvittighet.

- At det i enkeltsaker kan ha falt uttalelser som ikke bygger på nok innsikt, det tror jeg justisministeren har helt rett i, sa han.