Bondevik angrer ikke

Statsminister Kjell Magne Bondevik tar ikke vesentlig selvkritikk for at partiledelsen møtte ledelsen i Vesta mot betaling. I Stortinget spørretime i dag ga han et svar som ble oppfattet som en mild refs av partileder Valgerd Svarstad Haugland og generalsekretær Inger Helene Venås.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vil statsministeren gjøre det klart for sine statsråder at det er uakseptabelt at bedrifter og lobbygrupper får møte dem mot å yte bidrag til partikassen? spurte Erik Solheim (SV).

- Selvsagt skal ikke statsråders tid, lydhørhet eller standpunkter kunne kjøpes for penger. Derfor må partiene være varsomme med støtteformer og koblinger som kan skape slik uberettiget mistanke. Dette er det ikke nødvendig for meg å «gjøre klart» for mine statsråder. Dette er vi fullt ut enige om, svarte Bondevik.

Vektla åpenhet

Han understreket at det fortsatt må være tillatt for organisasjoner og bedrifter å gi bidrag til politiske partier.

- Partiene må også som et ledd i informasjonshenting og samfunnsdebatt kunne ha møter med organisasjoner og bedrifter, enten de har gitt vedkommende parti økonomisk bidrag eller ikke. Dette må også gjelde om vedkommende partier har statsråder i sin midte eller ledelse, fortsatte statsministeren.

Bondevik la vekt på at det måtte være størst mulig åpenhet i slike spørsmål.

Solheim avsluttet med å si at det er på tide å sette foten ned for tiltagende amerikanisering av norsk politikk.

- Jeg oppfattet statsministerens svar som en mild refs, og føler meg trygg på at det ikke vil skje noen gjentakelse av denne trafikken, sa han.

(NTB)