Bondevik avklarer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Irak-krisen skaper økt avstand mellom USA på den ene siden og noen av de europeiske allierte på den andre. Dette presser også Norges regjering. Statsminister Kjell Magne Bondevik har forsøkt å unngå en ubehagelig valgsituasjon ved å holde en lav profil. Før jul var statsministeren uklar i sin holdning til det videre arbeidet i FN med Irak-krisen. Det ble møtt med kritikk. I nyttårstalen styrket Bondevik sin støtte til FN-sporet. Han forsterket dette ytterligere i et radiointervju. På sin pressekonferanse tirsdag gjentok han denne klargjøringen og stilte Norge bak kravet om en ny behandling som munner ut i et avklart vedtak i FNs sikkerhetsråd, før Norge kan støtte militære tiltak mot Irak. Men før norsk støtte blir gitt, skal norske myndigheter, regjeringen i samråd med Stortinget, foreta sin selvstendige vurdering. Der vil spørsmålet om norsk deltakelse med militære styrker bli avgjort.
  • Bondevik har nå skapt en nødvendig klarhet rundt Norges stilling. Regjeringen har plassert oss nærmere Paris og Bonn enn Washington, og det er på linje med norsk opinion i denne saken. Den tyske statsminister Gerhard Schröder sier at Tyskland ikke vil stemme for en krig mot Irak. Frankrikes president Jacques Chirac sier at Paris og Bonn er enige om Irak. Frankrike kan komme til å bruke sitt veto i Sikkerhetsrådet. Begge vil gi våpeninspektørene den tida de trenger. President George W. Bush er synlig irritert over utviklingen, og føyser til side alle forslag om å bruke mer tid på inspeksjoner.
  • Det er vanskelig å forstå hvorfor president Bush velger å føre en politikk som utløser en konflikt mellom USA og viktige europeiske allierte. Etter terrorangrepene 11. september 2001 var støtten til USA massiv. NATO tok for første gang i bruk artikkel fem i Atlanterhavspakten og stilte militære styrker til rådighet i kampen mot terror. Halvannet år seinere virker Bush forbauset over at andre statsledere tenker selv og ikke bare danser etter hans pipe. Vi synes det er bra om Bondevik er blant dem som fortsetter å forbause Bush.