Bondevik beklager

Statsminister Kjell Magne Bondevik beklager at pionerdykkerne har pådratt seg skader etter farefulle offshoreoppdrag. Nå har sosialministeren fått i oppdrag å se nærmere på hva som kan gjøres for dykkerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik sier til Dagbladet at kunnskap om dykkernes lidelser er mangelfulle hos primærleger og trygdekontorer.

- Rikstrygdeverket har nå sendt melding om å henvise tidligere dykkere til spesialistene ved Haukeland sykehus, som grunnlag for hjelp i stønads- og trygdeapparatet, sier Bondevik.

Det haster

Sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa mener at Rikstrygdeverkets brev er et viktig bidrag til forbedring.

- Men det er ikke nok. I samarbeid med Kommunaldepartementet og Olje- og energidepartementet skal vi ha en full gjennomgang av situasjonen til de første offshoredykkerne, sier Meltveit Kleppa.

- Og vi har ikke gitt oss sjøl lang tid, understreker hun.

- Når en yrkesgruppe får vanskeligheter, slik dykkerne har fått, må en være villig til å gå inn i det, slik at de får en rettferdig behandling, sier Gunnar Berge, direktør i Oljedirektoratet (OD).

Mange ulykker

Oljedirektøren poengterer at utstyr, kunnskap og metoder i oljealderens begynnelse var langt fra dagens nivå.

- Vi kan ikke se bort fra at dykking i den tidlige perioden medførte helseskader. De første årene opplevde vi mange tragiske ulykker på norsk sokkel.

Etter 1979 er risikoen redusert, sikkerheten bedre og ulykkene færre, påpeker Berge.

Gro Harlem Brundtlands tidligere finans- og kommunalminister er opptatt av at samfunnet skal ordne opp for offshoredykkere som fikk ødelagt helsa si i Nordsjøen.

- Jeg synes ikke det er vanskelig å ha sympati med dem, selvfølgelig. Ansvarlige myndigheter må ta dem på alvor, mener oljedirektør Gunnar Berge.