- Bondevik brenner pensjonspengene

Jens Stoltenberg mener statsminister Bondevik nå bruker fremtidige pensjonspenger til å betale regjeringens regninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-lederen sier det nå er all mulig grunn til å slå alarm. Han frykter at den ekstreme oljepengebruken til Bondevik-regjeringen svekker muligheten til å betale ut pensjoner i Norge i framtiden.

- Problemet er at denne regjeringen ikke klarer å ta valg. Derfor går de i oljefondet, som er våre fremtidige pensjonpenger, og hente penger til å finansiere alle skattelettelsene, sier Stoltenberg.

Skattelette

Ved fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett denne våren viste det seg igjen at regjeringen økte oljepengebruken. I høst var meningen at det skulle brukes 51 milliarder kroner oljepenger. Nå er anslaget økt til 55 milliarder kroner. I 2001 ble det brukt 1.6 milliarder oljekroner i budsjettet.

- En ting er å bruke mye oljepenger, men det viktige er hvordan de brukes. Bondevik-regjeringen store skattelettelser har de i sin helhet finansiert ved å hente ut tilsvarende summer fra oljefondet. Dermed legger de opp til en varig svekkelse av statens inntekter, sier Stoltenberg. Han minner om at det er brukt mye oljepenger tidligere, men det var for å motvirke nedgangstidene.

- På 90-tallet ble det brukt oljepoenger til å sette folk i arbeid og utbedre infrastruktur. Samferdselsminister Opseth iverksatte utbygging av tunneler og veier. I tillegg hadde vi mange ti-tusner folk i arbeidsmarkedstiltak. Dette var utgifter det var lettere å stoppe da landets økonomiske situasjon ble bedre. Når oljepengene brukes til skattelette, er det en varig svekkelse av fellesskapets inntekter, sier Stoltenberg.

Svak regjering

Stoltenberg ser oljepengebruken som et uttrykk for en svak regjering. De dekker over mulig konflikter ved å bevilge seg penger til alle tre partier ønsker.

- Da handlingsregelen for bruk av oljepenger ble utarbeidet, ble det gitt rom til å bruke ekstra. Men å bruke pengene til skattelette, går ikke i lengden, sier han.

- Men Arbeiderpartiet skal bruke like mye i deres alternative budsjett?

- Ja, men det er nå en gang slik at det er regjeringen som legger rammene. Det jeg kritiserer regjeringen for er hvordan pengene brukes, sier han.

SLÅR ALARM: - Regjeringen legger opp til varig svekkelse av statens inntekter, sier Jens Stoltenberg.