«Bondevik burde lære av Jesus. Han snakket aldri stygt om de minste.»

Carl I. Hagen kalte dem latsabber. Nå kaller Kjell Magne Bondevik dem pessimister. Da blir nordlendingene forbannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bondevik burde lære av Jesus. Han snakket aldri stygt om de minste i samfunnet, sier finnmarking og artist Steinar Albrigtsen.

Etter at Bondevik på helgas årsmøte i Østfold KrF sa at Nord-Norge er preget av pessimisme, og derfor trenger Snøhvit, har han hisset på seg både politikere og kulturpersonligheter. De er lei av å bli kalt late, sytete og pessimistiske.

- Er vi pessimister, kan vi takke politikerne. Ikke minst Bondeviks fiskeriminister, Svein Ludvigsen. Han omstrukturerer fiskerinæringa i et enda tøffere tempo enn forgjengerne. I Berlevåg står folk på kaia og ser fisken forsvinne i trailere sørover, mens de selv går uten jobb. Klart folk blir pessimister når det ikke lenger er noe grunnlag for bosetting, sier filmregissør Knut Erik Jensen, som økte nordlendingenes optimisme og selvtillit med «Heftig og begeistret».

- Folk tror at det bare er tusseladder igjen i Distrikts-Norge. Men Berlevåg mannskor har vist at det er de sterke som blir, sier han.

Tredje verden

- Av og til lurer jeg på om det er Nord-Norge det gjelder når folk snakker om den tredje verden, sier musiker Kine Hellebust. I jobben opplever hun at det er langt fra Nord-Norge til resten av landet.

- Folk i Oslo kan komme seg hvor som helst med direktefly. Skal jeg til Ålesund må jeg reise via flyplasser i hele landet før jeg kommer meg fram. Det finnes ikke flyavganger igjen.

- Ja, vi er pessimistiske. Og vi har også utviklet en naturlig motstand mot alle nedskjæringer og reguleringer og direktiver som kommer fra denne løvebakken, freser Hellebust.

Heller ikke «Rorbua»-programleder Tore Skoglund liker Bondeviks uttalelse.

- Man blir lett pessimister når man ser hvem som styrer og steller sentralt i politikken. Men heldigvis klarer vi stort sett å flire av utspillene som kommer fra Oslo, sier han.

- Hans sanne jeg

Knut Erik Jensen mener Bondevik endelig avslører sitt sanne jeg:

- Han er ellers så glatt og usedvanlig flink til å ro seg unna. Det er når folk blir revet med av følelsene sine at du ser hvem de virkelig er, han må ha hatt et menneskelig øyeblikk, sier han syrlig.

- Det er overhodet ingen grunn til å ta sånn på vei, sier Bondevik, og fortsetter:

- Jeg ville aldri finne på å gi en generell karakteristikk av nordlendinger som pessimister. Det jeg sa var at en del områder i nord preget av fraflytting. Og det har ført til pessimisme på disse stedene.

- Folk mener det er du og din regjering som gjør dem pessimistiske, blant annet med nedbygging av kystflåten.

- Vi lager nå en ny plan for Kyst-Norge, og i samarbeid med Norges Fiskarlag har vi kommet fram til en balansert fordeling mellom den havgående flåten og kystflåten. Vi satser på næringa, sier Bondevik, som har vært i nord «mange ganger»:

- Jeg vet det er mye optimisme der, men også mye frustrasjon på grunn av fraflyttinga. Jeg tror vår satsing på fiskerinæringa og Snøhvit vil hjelpe.

SE ALLTID LYST PÅ ...: Kjell Magne Bondevik slår et slag for humor og optimisme i Bodø, iført Bodø/Glimts fotballdrakt, for noen år siden.