Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik bygger fredssenter til millioner

Men kuttet driftsstøtten på 350.000 til Fredsrådet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da Kjell Magne Bondevik la fram det siste budsjettet før han gikk av som statsminister, var driftsstøtten til Norges Fredsråd strøket.

Rådet, som er en paraplyorganisasjon for nærmere 30 fredsorganisasjoner, måtte dermed stenge, skriver Klassekampen.

Snaue tre måneder senere kunngjorde Bondevik at han skulle starte sitt eget fredssenter. Prislapp: En bygning til 25 millioner kroner på Oslos vestkant med et driftsbudsjett på 800.000 kroner - og det er før senteret i det hele tatt har åpnet.

Mesteparten av de 25 millionene finansieres av næringslivet, og Bondevik la ikke skjul på at jobben som statsminister har åpnet en rekke dører som vil sette ham og senteret i stand til å gjøre en god innsats.

- Jeg vil bruke nettverket jeg har opparbeidet meg som statsminister i Norge, sa Bondevik.

På tiggertokt

Samtidig står Norges Fredsråd uten driftsstøtte og kontoret, som måtte stenge i midten av oktober, er fortsatt stengt. 200 tiggerbrev til private aktører har ikke vært spesielt innbringende.

- Det kom ikke inn nok til å dekke frimerkene, sier daglig leder Babs Sivertsen til Dagbladet.no.

MANGE ALLIERTE: Bondevik har fått finansiert pensjonstilværelsen med det nye fredssenteret til 25 millioner kroner. Med seg på laget har han fått private sponsorer og blant annet Einar Steensnæs (bak) og Thorbjørn Jagland (venstre). Foto: Scanpix
MANGE ALLIERTE: Bondevik har fått finansiert pensjonstilværelsen med det nye fredssenteret til 25 millioner kroner. Med seg på laget har han fått private sponsorer og blant annet Einar Steensnæs (bak) og Thorbjørn Jagland (venstre). Foto: Scanpix Vis mer

Heller ikke Utenriksdepartementet med tidligere Røde Kors-leder Jonas Gahr Støre kom Fredsrådet til unnsetning.

- Vi hadde håpet i det lengste at vi skulle få åpne igjen i april, men for en uke siden ble det klart at Utenriksdepartementet ikke ville gi oss penger til å drive organisasjonen, sier Sivertsen.

Må drives kontinuerlig

Sivertsen forteller at Fredsrådet fikk bevilget to millioner kroner av den rød-grønne regjeringen til opplysningsarbeid. Det hjelper lite mener hun, og etterlyser de 350.000 kronene Fredsrådet har fått i årlig driftstøtte frem til i fjor.

- Hadde vi fått de 350.000 hadde det hjulpet mye. Da kunne jeg gått i en 30 prosent stilling, samtidig som vi kunne tatt inn praktikanter, frivillige akademikere og andre som vil gjøre ideelt arbeid. Men nå har de ingen møteplass å komme til, sier Sivertsen.

På det meste har Fredsrådet hatt omkring 20 personer som har vært tilknyttet sekretariatet, og Sivertsen forteller at Fredsrådet er sentrale i koordineringen og opplæringen av de andre fredsorganisasjonene.

- Vi driver flere hjemmesider, vi har pleid å ha workshops og seminarer for medlemmene våre. Dette er arbeid som ikke kan gjøres på prosjektbasis, men må skje kontinuerlig.

Krysser fingrene

Torsdag skal Fredsrådet og Babs Sivertsen i møte med Utenriksdepartementets rådgiver Gry Larsen for å diskutere mulighetene for å få mer penger, slik at de kan gjenåpne.

- Vi skal lytte til deres synspunkter, sier Larsen til Dagbladet.no.

Utover dette vil ikke Støres rådgiver si noe om hva som kan komme ut av møtet.

- Alle vurderinger må vi ta etter å ha hørt deres synspunkter, sier hun.

Daglig leder i Fredsrådet setter på sin side lit til at den rød-grønne regjeringen ikke vil la Fredsrådet i stikken.

- Jeg kan ikke tro at regjeringen vil la oss synke på vakt, sier Sivertsen. - Jeg har lenge drømt om å jobbe med dette når jeg sluttet som politiker, sa tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, da han fortalte om planene han hadde etter politikken.

<B>GODE KONTAKTER:</B> I jobben som statsminister fikk Bondevik et bredt nettverk. Her under NHOs årskonferanse sammen med Finn Bergesen.
<B>EN DRØM:</B> Bondevik har alltid drømt om å jobbe med fredsarbeid. Nå får han eget fredssenter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media