Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik er B-gjest

Statsminister Bondevik ble invitert til helgas politiske fest i St. Petersburg på overtid, lenge etter at gjestelista var klar. Så er det da også et magert program han nå får.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var regnet som tok imot gjestene da de 40 lederne startet feiringen av St. Petersburgs 300-årsjubileum og president Vladimir Putin i går. Festen startet uten George W. Bush, som kommer først i dag. Man håper festen kan lege sårene etter Irak-krigen.

Møter ikke russerne

På blokka til Kjell Magne Bondevik står det et møte med Polens statsminister, Lezek Miller, et møte med Canadas statsminister, Jean Chrétien, ti minutter med Italias Silvio Berlusconi, og et møte med Aserbajdsjans og Kirgisistans presidenter. Det er ikke planlagt noe bilateralt møte med den russiske regjeringen.

- Med Polens statsminister skal jeg ta opp EØS-avtalen, og snakke om stabiliseringsstyrken i Irak, der Polen har en viktig rolle, sier Bondevik.

Polen er snart EU-medlem og nekter å godta EØS-avtalen fordi landet ikke er fornøyd med avtalen mellom Norge og EU om fisk.

EØS-ideologen

Bondevik sier det er naturlig at Norge er med når verdens ledere samles i St. Petersburg. Invitasjonen kom mindre enn ei uke før toppmøtet, og Bondevik takket umiddelbart ja. Norge var i utgangspunktet ikke invitert fordi Norge ikke er med i EU.

- Du er selve EØS-ideologen i Norge. Har det at Norge i utgangspunktet ikke var invitert fått deg til å reflektere på om EØS-avtalen er tilstrekkelig for å ta vare på norske interesser? At Norge ikke teller med?

- Norge er i høyeste grad med, uavhengig av EU-medlemskap. Det er helt naturlig at vi er med her. Et byjubileum i St. Petersburg er dessuten ikke nok til å vurdere dette, sier Bondevik.

Men ellers har statsministeren mye godt å si om Peter den stores by.

- Dette var vinduet som åpnet Russland mot Vesten. Vinduet var lukket i mange år, men nå er det åpnet igjen. Putin vil knytte Russland nærmere Vesten. Det er bra, sier Bondevik.

PÅ TUR: Kjell Magne Bondevik og kona Bjørg tok seg i går en spasertur langs den vakre kanalen i jubileumsbyen. De har god tid. Programmet er magert.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media