Bondevik er blakk

HALVORSBØLE (Dagbladet): Høyre har stukket av med alle pengene. Dermed er statsminister Kjell Magne Bondevik blakk som ei kirkerotte når han skal lage statsbudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går klaget statsminister Bondevik høylytt over hvor strevsomt det er å være statsminister i et så rikt land.

- Opposisjonen i Stortinget burde ha vært på budsjettkonferansen for å oppleve hvor vanskelig arbeid det er å lage forslag til statsbudsjett, sa Bondevik, og glemte et øyeblikk at det største opposisjonspartiet, Ap, har sittet med regjeringsmakta i 10 av de siste 12 åra.

Skattelettelser

Bondeviks budsjettproblemer skyldes imidlertid ikke Ap, men Høyres sterke driv for å få gjennomført store skatte- og avgiftslettelser. Seinest søndag «kuppet» finansminister Per-Kristian Foss én milliard kroner til nye skattelettelser, bare to dager etter at Bondevik sa det ikke var rom for slike skattelettelser neste år.

I stedet for å ta et oppgjør med Høyre, retter han nå all sin skyts mot opposisjonspartiene Ap, Frp og SV, og advarer mot forslag som kan føre til økt bruk av oljepenger.

Veksten i norsk økonomi og økt bruk av oljepenger gjør at regjeringen har 30 til 31 milliarder kroner ekstra å rutte med i 2003-budsjettet. Bondeviks problem er at pengene er brukt opp til skattelettelser og økte utgifter til folketrygden - før de innledende budsjettrundene er over.

Høyre-festen

I valgkampen lovte Bondevik at oljepengene skulle gå til de fattigste i Norge. Resultatet ble at de rikeste aksjeeierne fikk 1,5 milliarder kroner i skattelettelser. De fattige ble avspist med 248 millioner kroner.

Ifølge regjeringens egne tall sørget Bondevik-regjeringen for å gi 11,8 milliarder kroner i skatte- og avgiftslettelser i år.

Sentrale KrF-politikere vedgår offentlig at politikken er dratt mot Høyre, og at KrF har hatt for liten gjennomslagskraft i regjeringen.

Derfor er partiets tillitsvalgte opptatt av å prioritere følgende saker:

  • Mye mer til kommuneøkonomien og distriktene. Barnehagesektoren og skolen trenger store bevilgninger.
  • Psykiatriplanen trenger 1 milliard kroner ekstra i 2003.
  • Bistandsbudsjettet skal økes, helst med en halv milliard kroner for å innfri løftene fra Sem-erklæringen.

Skal Bondevik være i nærheten av å innfri disse og andre gylne KrF-løfter uten å øke skatte- og avgiftsnivået, må han fram med øksa når utgiftene skal kuttes. Dette innebærer at store grupper i Norge vil merke innstrammingene.

Økt rente

Da statsminister Kjell Magne Bondevik møtte pressen i går, ville han helst snakke om opposisjonens uansvarlighet.

- Hvis opposisjonspartiene løper om kapp for å ha løselig omgang med statsbudsjettets utgiftsside, så vil jeg advare mot det. Straffen kan komme i form av økt rente, sa statsministeren.

Kjell Magne Bondeviks store motforestillinger mot å inngå forpliktende budsjettavtaler med Frp og Carl I. Hagen kan vise seg å bli minst like problematisk i år som i fjor.

Nå står Frp fritt til å utforme sitt alternative statsbudsjett - som helt sikkert er vel så offensivt som regjeringens.

Samtidig har avtroppende Ap-leder Thorbjørn Jagland tatt til orde for å senke avgiftene på en lang rekke varer ned mot svensk nivå, et utspill Frp har tatt imot med jubel.

HVA NÅ? Budsjettforhandlingene på Halvorsbøle gir statsminister Kjell Magne Bondevik hodepine. For finansminister Per-Kristian Foss har fått sine skattelettelser. I går slo de likevel latterdøra på vidt gap - for syns skyld?