Bondevik er i tenkeboksen

Statsminister Kjell Magne Bondevik har ikke bestemt seg for om han skal si ja til renominasjon ved stortingsvalget i 2005.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa Bondevik i et intervju med NTB.

Høyre gir blaffen i hvilke planer Bondevik har for stortingsvalget i 2005. Deres mål er uansett å erobre statsministerposten fra KrF.

Et nei til stortingsplass er imidlertid ikke et farvel med norsk politikk, mener Bondevik.

- Det er ikke en nødvendig sammenheng mellom å sitte på Stortinget og å være statsminister, men det er jo det vanlige, sier Bondevik til NTB.

Høyre gir blaffen

Foran stortingsvalget i 2001 truet Bondevik også med å si nei til gjenvalg. Den gangen fortsatte han etter at Sp og Venstre hadde bedt på sine knær om at han skulle ta gjenvalg. På den tida var Bondevik samlende statsministerkandidat for sentrumsalternativet - KrF, Venstre og Sp.

Nå er han statsminister for samarbeidsregjeringen med Høyre, KrF og Venstre, og ingen trygler ham om å fortsette.

I Høyre-kretser rynker man på nesa etter Bondeviks siste utspill. Høyres generalsekretær Trond Reidar Hole sier til Dagbladet at Bondevik godt kan være statsministerkandidat, men bare for KrF.

Egen kandidat

- Det er KrF som bestemmer hvilke statsministerkandidater KrF skal kjøre fram. Høyre går til valg med sin egen statsministerkandidat, sier Hole.

- Hvordan forholder Høyre seg til at Bondevik stiller som statsministerkandidat selv om han sier nei til ny stortingsplass?

- Vi har en statsskikk her i landet som gjør det mulig å bli statsråd eller statsminister uten å ha sete i Stortinget. I andre land er det andre regler, svarer Hole.

Håper det varer

Venstre-leder Lars Sponheim utdyper Bondeviks tankegang:

- Det er store muligheter for at regjeringen sitter fram til valget i 2005. Dersom partiene har noe i nærheten av dagens oppslutning, og KrF på nytt ender opp på vippen, er det sannsynlig at dagens regjering kan fortsette. Det Bondevik tar høyde for, sier han.

Han legger til at Bondevik er en så erfaren parlamentariker at han uten problemer må kunne fortsette som statsministerkandidat selv om han takker nei til Stortinget.

Støtte fra uventet hold

Han får helhjertet støtte fra Frp-formann Carl I. Hagen: - Dette hadde jeg ventet på, og det er helt uproblematisk, sier Hagen.

- Dette må være opp til Bondevik sjøl, er Ap-leder Jens Stoltenbergs knappe kommentar.

Nestleder i SV, Øystein Djupedal mener det er unaturlig at en statsministerkandidat ikke er valgt som medlem av landets nasjonalforsamling.

HVEM STYRER I 2005? Flere enn noen gang siden samarbeidsregjeringen tiltrådte, mener at Kjell Magne Bondevik (t.h.) gjør en god jobb som statsminister. Men det er langt flere som mener at Jens Stoltenberg egner seg best til jobben som statsminister. Dette går fram av en fersk måling MMI har gjort for Dagbladet.