- Bondevik er naiv

Forfatter og forsvarskjenner Henrik Hovland mener statsminister Bondevik ikke vet hva krig innebærer, og derfor har sendt mentalt uforberedte soldater til krig i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hovland, som sitter i styret i Norges Forsvarsforening, reagerer på en tidligere artikkel i Dagbladet, hvor Bondevik blir sitert på at det verste han kan forestille seg er at et av de norske F16-flyene i Afghanistan treffer feil mål og forårsaker store sivile tap.

- Dersom han tror at dette er det verste som kan skje, mangler han både kunnskap og fantasi. Det er forferdelig mange ting ved krig som er langt verre enn en ulykke. Srebrenica kunne godt vært en norsk erfaring, påpeker Hovland, og henviser de nederlandske FN-soldatene som passivt overvar massakren på bosniske muslimer i 1995. Hovland har selv kartlagt krigsforbrytelser for FN.

Han synes statsministerens uttalelser er naive, og mener at Bondevik mer aktivt bør forsvare norsk deltakelse i Afghanistan.

- Hans manglende engasjement i forsvarsdebatten er en ansvarsfraskrivelse i forhold til soldatene, sier Hovland lettere oppgitt.

- Under angrepet på Kosovo for tre år siden, klarte ikke Bondevik engang å kalle det krig.

- Moralsk ansvar

- Når soldater trenes for krig, har man et moralsk ansvar for å fortelle dem hvordan virkeligheten er. Ellers vil de ikke forstå alvoret i hva de holder på med. Realistisk opplæring gjør dem bedre egnet til å overleve, og det forebygger seinskader, mener Hovland og utdyper:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer