- Bondevik er naiv

Forfatter og forsvarskjenner Henrik Hovland mener statsminister Bondevik ikke vet hva krig innebærer, og derfor har sendt mentalt uforberedte soldater til krig i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovland, som sitter i styret i Norges Forsvarsforening, reagerer på en tidligere artikkel i Dagbladet, hvor Bondevik blir sitert på at det verste han kan forestille seg er at et av de norske F16-flyene i Afghanistan treffer feil mål og forårsaker store sivile tap.

- Dersom han tror at dette er det verste som kan skje, mangler han både kunnskap og fantasi. Det er forferdelig mange ting ved krig som er langt verre enn en ulykke. Srebrenica kunne godt vært en norsk erfaring, påpeker Hovland, og henviser de nederlandske FN-soldatene som passivt overvar massakren på bosniske muslimer i 1995. Hovland har selv kartlagt krigsforbrytelser for FN.

Han synes statsministerens uttalelser er naive, og mener at Bondevik mer aktivt bør forsvare norsk deltakelse i Afghanistan.

- Hans manglende engasjement i forsvarsdebatten er en ansvarsfraskrivelse i forhold til soldatene, sier Hovland lettere oppgitt.

- Under angrepet på Kosovo for tre år siden, klarte ikke Bondevik engang å kalle det krig.

- Moralsk ansvar

- Når soldater trenes for krig, har man et moralsk ansvar for å fortelle dem hvordan virkeligheten er. Ellers vil de ikke forstå alvoret i hva de holder på med. Realistisk opplæring gjør dem bedre egnet til å overleve, og det forebygger seinskader, mener Hovland og utdyper:

- Krig vil si at man skyter på medmennesker som prøver å ta livet av deg. Norske soldater læres opp ved å skyte på grønne pappblinker. Alle andre seriøse land har i det minste blinker som forestiller soldater med gevær og håndgranater.

- Legitim krig

Hovland synes ikke at de folkevalgte gjør hjemmeleksa si når det gjelder forsvarspolitikken - at de sluntrer unna ansvar.

- Vi mangler en bred debatt om hva det norske militæret er og hvordan vi vil bruke det. På vårparten ble hele 118 milliarder kroner bevilget til Forsvaret, men det virket som om bare lederen av forsvarskomiteen og en håndfull andre var interessert i å diskutere hva pengene skulle gå til. Jeg tror mange politikere ser på Forsvaret primært som et distriktspolitisk virkemiddel.

Arbeiderparti-medlemmet Hovland forsvarer krigføringen i Afghanistan som legitim.

- Folkeretten sier at om man blir angrepet, har man rett til å forsvare seg. Også ved å angripe motpartens baser. I tillegg er Norge USAs allierte.

- Mangler kunnskap

Ifølge Hovland, som har erfaring fra arbeid i konfliktområder, er norsk meningsutveksling om krigen i Afghanistan preget av en mangel på grunnleggende kunnskap om hva krig er. Han trekker fram diskusjonen rundt det at amerikanerne ikke teller motpartens lik.

- De gjorde det i Vietnam, noe som undergravde moralen. Derfor ble det seinere bestemt at antall lik på den andre siden ikke skal være noe mål på suksess. Sånt illustrerer etisk bevissthet. Men enkelte nordmenn tolker det motsatt, som et utslag av avstumpethet, mener han, og føyer til at liktelling i krig dessuten er praktisk vanskelig.

Hovland peker også på uttalelser fra Tale Hungnes, leder av Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon Changemaker, som ble gjengitt i Dagbladet denne uka.

- Hun sier at de vil ta avstand fra alle typer terror og krig. Noen burde fortelle henne at følelser ikke hindrer terror og overgrep. Enkelte ganger må man slåss.

UREALISTISKE BLINKER: Forfatter Henrik Hovland synes statsminister Bondevik er naiv i forhold til hva krig egentlig innebærer. Han mener dette gjenspeiles i måten norske soldater trenes på. Blant annet skyter de på grønne pappblinker i stedet for menneskefigurer.