Bondevik er pikenes prest

Tror du at det er statsministeren som er damenes favoritt, tar du feil. Pikenes Jens står nemlig for fall, og ut av skapet kommer pikenes prest - Kjell Magne Bondevik. Nesten halvparten av alle kvinner beundrer den populære politikeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Magne Bondevik er Norges mest populære politiker. Hele 44 prosent av befolkningen beundrer ham mye, og han er den eneste av politikerne som scorer høyt i alle samfunnslag - også utenfor sitt eget parti. Mest oppsiktsvekkende er likevel hans dametekke. I underkant av halvparten av alle norske kvinner beundrer den tidligere statsministeren, som uten tvil kan smykke seg med tittelen Pikenes prest.

- Det er på ingen måte strategisk, sier Bondevik når Dagbladet legger fram tallene.

Han smiler og legger til:

- Men det er selvsagt hyggelig for meg at folk setter pris på det arbeidet jeg gjør. Det er også bevisst i den forstand at jeg har en del holdninger som er viktige for meg.

Toneangivende

Han tror kvinner bare blir mer og mer toneangivende i samfunnsdebatten. Han ser derfor på det som en politisk styrke at han så langt har kvinnene på sin side, men han understreker at alle velgere er like mye verdt. Han spår at kvinnene kan komme til å gå i bresjen for en motreaksjon for å få mer fokus på verdier i politikken.

- Det er klart at jeg står for en del verdier som kvinner setter høyt. Familieverdier, miljø, omsorg for svakeststilte og bistand er blant mine hjertesaker, sier Bondevik.

Han titter bort mot undersøkelsen og konstaterer at han har et solid overtak på mannen som presset ham ut av statsministerstolen. I høst hadde han muligheten til å gjøre det samme under budsjettforhandlingene.

- Jeg tror man kan oppnå respekt også ved å inngå kompromiss. Jeg tror velgerne misliker bitterhet, sier Bondevik.

Populær blant eldre

I undersøkelsen skiller Bondevik seg ut fra sine politiske konkurrenter på følgende måter:

  • Samtidig som han har god oppslutning blant de yngre, har han et enestående grep om de eldre velgerne. 63 prosent av de eldre beundrer Kjell Magne.
  • Han er populær både blant de lavtlønte, og blant dem med universitetsstudier.
  • Han har godt grep også blant de andre partienes velgere. 45 prosent av Arbeiderpartiets velgere oppgir at de beundrer Bondevik mye.

- Kjell Magne Bondevik er flink til å uttrykke sitt engasjement med troverdighet. En god politiker må ha et ekte engasjement og uttrykke verdistandpunkt, sier statsviter Kristin Taraldsrud Hoff i MMI til Dagbladet.

Næringslivsledere

Bondevik ligger godt foran samtlige næringslivsledere i Dagbladets undersøkelse. Blant næringslivslederne er det Jens P. Heyerdahl som får den beste uttellingen. Kjell Inge Røkke er også populær, spesielt blant de yngste i undersøkelsen. Rema-sjef Odd Reitan er mest populær blant matvarekongene, med et solid overtak på kollega Stein Erik Hagen. Samtlige næringslivstopper er mer populære blant menn enn blant kvinner.

- Jeg synes det er et sunnhetstegn at politikerne har en så god posisjon i folks bevissthet, sier informasjonsrådgiver Martin Apenes i Geelmuyden.Kiese til Dagbladet.

På TOPPEN: 44 prosent beundrer Kjell Magne Bondevik.