- Bondevik får seg en smell

- Det er ikke vanskelig å drive utdelingspolitikk. Men neste år, når det igjen blir snakk om ordentlig fordelingspolitikk, vil statsminister Kjell Magne Bondevik få en smell. Det sier Ap-leder og eks-statsminister Thorbjørn Jagland. For Jagland tror Bondevik blir sittende en stund, i alle fall vil ikke gasskraftverkene hindre ham. Jagland om Bondevik

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nei, jeg har aldri drømt om at Bondevik vil motsette seg stortingsflertallet og lage regjeringskrise på gasskraftverksaken. Bondevik visste at stortingsflertallet er for gasskraftverk før han dannet regjering.

Jeg forventer at han tar stortingsflertallet til etterretning og bruker de mulighetene Kyoto-avtalen gir, sier Jagland i et intervju med Dagbladet.
Et par måneder etter at Ap ga fra seg regjeringsmakten og dermed ble fødselshjelper for en sentrumsregjering ingen trodde var mulig, er Ap-leder Torbjørn Jagland fortsatt overbevist om at han gjorde det eneste riktige. Han er urokkelig i troen på den latterliggjorte 36,9 prosent-strategien.

- Vi sa klart fra til velgerne at vi ikke kunne være med på overbudene som de borgerlige partiene samlet seg om. Når 60 prosent av velgerne likevel stemte på de partiene, var den eneste konsekvensen at de andre fikk overta, var det umulig for oss å fortsette i regjering, fastholder Jagland.

Haster ikke

Han rapporterer om god stemning i Ap og forsikrer at Ap kommer alltid igjen. Når tida er inne. Når det skjer, vil ikke Jagland spå noe om.
- Det er vanskelig å si. I teorien kan sentrumsregjeringen sitte hele perioden. Det er borgerlig flertall på Stortinget. Det ville være ekstremt dumt av meg å spekulere i hvordan Ap skal overta når de nettopp har dannet regjering. Jeg ser egentlig ingen situasjon som skulle føre oss tilbake i regjering nå. Vi bruker tida til å vitalisere partiet og tilby nye ting for landet. Sentrumspartiene vil etter hvert få mer kontakt med virkeligheten. Dette er nyttige prosesser for Norge.

- Så du har ikke hastverk med å komme tilbake i posisjon?

- Nei, men jeg ser heller ingen situasjon som gjør det mulig å komme tilbake nå, sier Jagland.

Ufortjent hyllest

- Har du ikke et øyeblikk tvilt på om det var riktig å gi fra seg makten når Bondevik nå får vist styringsdyktighet og får gjennom saker ingen trodde var mulig?

- Jeg synes ikke han får det til. Han har skaffet seg et kjempeproblem. Det er fantastisk at han marsjerer inn i Stortinget og deler ut penger i øst og vest og kaller det et statsbudsjett og i tillegg blir hyllet for det. Han får gode karakterer for å gjøre noe som er galt for landet.
Det hadde ikke vært noe problem for meg å ta fem milliarder ekstra fra oljefondet og fått flertall i Stortinget for det i løpet av få minutter. Men tenk hva slags skyllebøtter jeg da ville fått fra opposisjonen og en samlet presse?

- Så du mener at Bondevik blir tatt på med silkehansker av media, mens du ble tatt hardt?

- Jeg påpeker bare de faktiske forhold. De vedtar to kostnadsrevende reformer som vil binde opp store ressurser i årevis, uten utredning. Har noe sånt skjedd før?

Jeg kaller ikke dette god politikk. Bondevik vil få en smell neste år. Det blir kjempevanskelig for ham å sette opp statsbudsjett. Kontantstøtten og minstepensjonene spiser opp milliarder før de får begynt på noe annet.

Kom til Ap

Jeg spår at i løpet av året vil de fleste partiene - minus Frp og kanskje SV - måtte opptre innenfor samme økonomiske rammer. Sentrumspartiene vil vende tilbake til det som er egentlig politikk, nemlig fordelingspolitikk istedenfor å konkurrere om å dele ut mest penger. Da blir det ordentlig politikk igjen. Hvis de mener noe med rettferdig fordeling, må de søke mot Arbeiderpartiet.

- Hvordan kan Ap være med på et budsjettkompromiss med kontantstøtte?

- Ja, nå gjenstår det å se hvordan denne ordningen blir. Det ligger an til mange delikate konflikter.

Disse partiene skifter jo nå politikk stadig vekk, så det er ikke godt å si hvem en skal forholde seg til til høsten.
Men hvis sentrumsregjeringen skal få til løsninger med oss, må de jo være villige til å betale en pris, sier Jagland.

  • Se også side 2.Jeg synes ikke han får det til.
<B>Torbjørn Jagland</B>
<B>IKKE HASTVERK:</B> Ap-leder Jagland vil nå pleie partiet og han har ikke hastverk med å komme tilbake i regjering.