Bondevik: Faren for Irak-krig ikke over

Det er for tidlig å erklære at faren for krig mot Irak er over, mener statsminister Kjell Magne Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg håper inderlig at et angrep på Irak kan unngås, men vi kan ikke være sikre. Sikkerhetsrådet skal nå studere Iraks henvendelse nøye, for å finne ut om Irak vil tillate frie arbeidsforhold for våpeninspektørene. Det er Saddam Husseins svar på rapporten fra inspektørene som blir avgjørende, sier Bondevik.

Han ser på Iraks utspill som et positivt skritt, men mener det er for tidlig å si om det er tilstrekkelig.

- Inspektørene må få arbeide fritt og få se alt de ønsker å se, og inspeksjonen må vise at Irak ikke bygger masseødeleggelsesvåpen, sier han.

Bondevik tror Norge får en viktig rolle å spille for å bygge bru mellom landene i Sikkerhetsrådet, der det er stor uenighet mellom de faste medlemmene i bedømmelsen av brevet fra den irakiske regjeringen.

- Hvorfor er det egentlig noe bedre å angripe Irak med FN-mandat i ryggen enn om USA skulle gjøre det alene?

- Det er et hypotetisk spørsmål. Det er ikke tatt noen beslutning om å gå til militæraksjon, som vil være et onde i seg selv og aller siste utvei. Nå gjelder det å gjøre alt for å få i stand en våpeninspeksjon som forhåpentlig vil gjøre krig unødvendig. Jeg tror at Iraks åpning for inspeksjon er direkte resultat av det sterke presset fra det internasjonale samfunnet de siste dagene.

- Du er ikke redd for at USA har bestemt seg for å angripe Irak uansett, samme hva FN-diplomati og våpeninspeksjon skulle føre til?

- Jeg tror ikke at noen stat vil ha noe ønske om å utløse krig for enhver pris, sier Bondevik til NTB.

(NTB)