Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik fikk for mye pensjon

Disse politikerne fikk for mye pensjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Seks tidligere stortingsrepresentantene har blitt avslørt av Riksrevisjonen for å ha mottatt 5,7 millioner mer i pensjon enn de har krav på.

Ifølge Dagsavisen, er tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik en av de seks. 

De fem andre som skal ha mottatt for mye i Stortingspensjon er Thorbjørn Berntsen (AP), Erik Dalheim (AP). Magnus Stangeland (SP), Hallgrim Berg (H) og Anders Talleraas (H).

- Svært overrasket

Hans Petter Bergli, kommunikasjonsrådgiver på Fredssenteret i Oslo, opplyser at Bondevik for øyeblikket er på demokratenes landsmøte i USA og har derfor ikke mulighet til å kommentere saken direkte.

- Men jeg kan si at han har ble svært overrasket over anklagen, ettersom han på eget initiativ har vært i kontakt med Storinget flere ganger for å rette opp i dette her, sier Bergli til Dagbladet.no.

Bondevik har også gått ut med en pressemelding om saken via sin personlig rådgiver Øystein Mjærum.

Har tilbakebetalt pensjonen

OVERRASKET OVER ANKLAGENE: Bondevik opplyser at han har betalt tilbake pensjonen han ikke hadde rett til. Foto: SCANPIX
OVERRASKET OVER ANKLAGENE: Bondevik opplyser at han har betalt tilbake pensjonen han ikke hadde rett til. Foto: SCANPIX Vis mer

- Bondevik har kun mottatt stortingspensjon i første halvår 2006. Dette halvåret tjente han under maksimal inntektsgrense for å få utbetalt pensjon. Stortingets administrasjon avklarte både skriftlig og muntlig at dette ga rett til pensjon, står det i meldingen.

- Da pensjonsutbetalingen fortsatte etter at Bondevik var tilbake i fullt lønnet jobb 1. juli, tok han kontakt med Stortingets administrasjon. For at det ikke skulle oppstå misforståelser redegjorde Bondevik høsten 2006 i brevs form for at han fra 1. juli 2006 mottok full lønn og ba om å få tilbakebetale eventuelt for mye mottatt pensjon, noe som også ble gjort, står det videre.

- Bondevik har i dag vært i kontakt med Stortingets administrasjon og de bekrefter på nytt sin forståelse av dette.

Mottatt i god tro

Tidligere miljøvernsminister og Ap-politiker Thorbjørn Berntsen er overrasket over beskyldningene.


- Jeg skjønner ingenting. Jeg har ikke hørt noe om dette tidligere, og ingen fra verken Regjeringen, Stortinget eller Statens pensjonskasse har tatt kontakt med meg i forbindelse med beskyldningene, sier Berntsen til Dagbladet.no.

Han stiller spørsmålstegn ved om han alene kan lastes for det som har skjedd.

- Jeg har bare tatt imot den pensjonen jeg har fått, og ant fred og ingen fare. Jeg har sånn sett ikke gjort noe galt. Det er ikke sånn at jeg har stjålet disse pengene. Jeg har mottatt min pensjon i god tro, og kan vel ikke lastes for det, sier han.

Hva vil du gjøre hvis det viser seg at det stemmer at du har mottatt for mye pensjon?- Først må jeg jo få en henvendelse fra de rette menneskene. Foreløpig er det bare journalister som har informert meg om saken. Men dersom det stemmer at jeg har mottatt for mye, vil det få direkte økonomiske konsekvenser for meg hvis jeg må betale det tilbake, sier Berntsen.

- Jeg synes imidlertid ikke at det er riktig at jeg må bøte for en feil andre har gjort for ti år siden, legger han til.

image: Bondevik fikk for mye pensjon

Visste ingenting

Dermed kan Bondevik være den eneste av de seks som har tilbakebetalt pensjon de ikke har rett på.

Tidligere finanspolitiker Erik Dahlheim sier til Dagsavisen at han ikke har mottatt noe brev fra Statens Pensjonskasse eller vært i kontakt med Stortingets pensjonsstyre om denne saken. Han sier han ikke hadde hørt om saken før avisa skrev om den

Anders Talleraas, tidligere parlamentarisk leder for Høyre, ønsker ikke å kommentere lønnsforholdet sitt, og Hallgrim Berg avviser at han har mottatt for mye pensjon.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Magnus Stangeland.

SKJØNNER INGENTING: Thorbjørn Berntsen hadde ikke hørt om anklagene før han ble kontaktet av Dagbladet.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!