Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik fikk med budskap til Paris

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Presidenten og statsministeren hadde tydeligvis mye å snakke om da de møttes i Det hvite hus idag. Møtet varte over en halv time lenger enn planlagt og de to var innom en rekke temaer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik kom rett fra London og et møte med Tony Blair og skal til Paris for å møte Jaques Chirac på mandag.

- Hvilket budskap fikk han med seg fra president Bush til den franske hovedstaden?

- Vi var begge opptatt av at Frankrike nå er pragmatisk og fleksible i FN, slik at vi kan få til en FN-resolusjon for gjenoppbyggingen av Irak. Nødvendigheten av dette - uansett hva man mente om krigen - vil jeg ta opp i Paris, sa Bondevik.

Vedgikk uenighet om krigen

Etterdønningene av krigen i Irak var det viktigste i samtalen. Da han møtte pressen etter møtet sa Bondevik at presidenten og han hadde erkjent uenigheten om selve krigen, men at poenget nå er å komme videre til beste for befolkningen i Irak. Med seg hadde Bondevik løftet om å bidra med mineryddere, eksperter på masseødeleggelsesvåpen og mannskap til en stabiliseringstyrke.

På spørsmålet om Norge vil sende våpeninspektører og om det ikke vil komme i veien for FN, svarte Bondevik at dette dreier seg om eksperter på ødeleggelse av masseødeleggelsesvåpen og Norge på ingen måte ønsker å komme i veien for FN.

- Du har tidligere sagt at en stabiliseringsstyrke ikke må være si strid med folkeretten, diskuterte dere dette?

- Samtalen om dette gikk rundt en FN-resolusjon som kan henvise til en slik styrke. Da vil folkeretten være klar. Norske deltakere i en slik styrke vil arbeid sammen med britene, men det er mest av praktiske årsaker, sa Bondevik.

Drøftet ikke Krohn Devold

Det er tredje gang Kjell Magne Bondevik besøker Det hvite hus og en amerikansk president på fire år. En gang traff han Bill Clinton og dette er andre gang han treffer George W. Bush.

- Fikk du presidenten støtte til å kjempe for Kristin Krohn Devold som ny generalsekretær i Nato?

- Vi diskuterte det ikke, men jeg tror hun er en svært god kandidat med mye støtte. Vi vil bruke alle kanaler for å styrke hennes kandidatur, men i slike saker vet man ikke noe sikkert før i siste øyeblikk, sa Bondevik.

Midt-Østen var et annet sentralt tema i møtet idag. Bondevik sa han mente det nå hastet med å få forslagene i 'vegkartet' på forhandlingsbordet så snart som mulig.

Statsministeren sa at han bekreftet et nært samarbeid med USA og at han og Bush var enige om å styrke de transatlantiske båndene i Nato og FN.

Bondevik gjentok at FN må spille en sentral rolle i gjenoppbyggingen av Irak og at dette var et budskap han også hadde med seg fra statsminister Tony Blair i London.

<B>«Den fisken skulle du ha sett, George!» :</B> Kjell Magne Bondevik fikk god tid med den amerikanske presidenten i dag. Her er de to i det ovale rom i Det hvite hus.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media