Bondevik: Folk skal få det bedre

- Folk skal få det bedre også neste år. Spørsmålet er hvor mye bedre, sa statsminister Kjell Magne Bondevik halvveis i regjeringens budsjettkonferanse om neste års statsbudsjett på Halvorsbøle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I tillegg til at eldre- og familiepolitikken skal videreføres, står distriktspolitikk, helse, kompetanseoppbygging, og dermed utdanning, høyt på regjeringens dagsorden, kunne statsministeren fortelle.

Samtidig la han ikke skjul på at innstrammingene neste år må bli større enn det som ble resultatet av budsjettforliket på Stortinget sist høst. Da endte det på en innstrammingseffekt på 0,25 prosent.

Uten å ville komme inn på noe tall, slår både statsministeren og finansminister Gudmund Restad (Sp) fast at innstrammingen i 1999-budsjettet må bli strengere enn det.

Kutt

Den konkrete kuttlista finansministeren hadde med i kofferten da han ankom Halvorsbøle ved Jevnaker søndag, var foreløpig ikke tatt fram ved halvgått løp mandag formiddag. Så langt var det makroøkonomi og rammer som var diskutert. Etter lunsj skulle kuttlista hentes fram.

- Vi kan vel si det slik at den mindre estetiske delen av konferansen gjenstår, sa Bondevik, og betegnet kuttlista som både vond og lang. Men hvor det skal kuttes var både han og finansministeren tause om mandag formiddag.

Det lengste Restad kunne strekke seg når det gjaldt konkrete antydninger, var å si at det vil komme forslag til en tilnærming mellom kapital- og inntektsskatt i løpet av året.

Vekst

Når det gjaldt de økonomiske utsiktene framover slo Bondevik og Restad fast at det finnes både gledelige og mindre gledelige elementer. Blant det de gleder seg mest over er at sysselsettingsveksten ser ut til å bli enda sterkere enn forventet.

Regjeringen har lagt til grunn en vekst på 30.000-35.000 nye arbeidsplasser i løpet av året - det reelle tallet ser nå ut til å komme opp mot 50.000. Ifølge Restad fører dette til en innsparing i dagpenger på rundt 1,3 milliarder kroner. Medaljens bakside er et økt press i økonomien som følge av sysselsettingsveksten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer