Bondevik forsvarer Krohn Devold

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) støtter forsvarsminister Kristin Krohn Devolds (H) håndtering av budsjettsvikten i Forsvaret. Frp-formann Carl I. Hagen sier Bondevik selv avgjør om det blir regjeringskrise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministeren forsikret i den muntlige spørretimen i dag at regjeringen behandler budsjettsprekken svært alvorlig. Han understreket at forsvarsministeren løpende har orientert Stortinget ut fra hva hun til enhver tid har hatt kjennskap til.

- Det er ikke grunn i dag til å hevde at opplysningsplikten overfor Stortinget ikke er overholdt, sa Bondevik.

Frp-formann Carl I. Hagen synes ikke det kom fram noe nytt i Bondeviks uttalelser, og mener at hans støtte til forsvarsministeren er basert på det som inntil i dag er kjent. Hvis nye og mer graverende opplysninger kommer til overflaten, kan dette endre seg.

Velger selv

- Bondevik har full manøvreringsmulighet. Hvis det blir uttrykt mistillit til forsvarsministeren fra ett eller flere partier, er det opp til statsministeren selv å velge reaksjonsform.

Dersom han utløser regjeringskrise ved å utvide saken til mer enn én statsråd, er det helt og fullt hans eget valg. Finner han det bekvemt å gå av, skal han i hvert fall ikke skylde på oss, sier Hagen.

Frp-formannen vil ikke si om mistillit er rykket noe nærmere, men viser til den viktige høringen som skal holdes fredag i regi av kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Det er særlig et brev som forsvarsstaben i november 2003 sendte til departementet som opptar Hagen. Han varsler at han vil bruke mye tid under høringen på å bore i dette.

- Brevet inneholder klare advarsler om at omstillingen både gikk for raskt og var for omfattende. Det ble sendt mens forsvarskomiteen behandlet budsjettet for 2004, og hadde Stortinget kjent innholdet, kunne komiteen ha slått alarm.

Da hadde det vært mulig å gripe inn med korrigeringer i februar/mars 2004 og ikke sitte igjen med en milliardsprekk i 2005, sier Hagen.

Krise

Han legger til at Fremskrittspartiet overhodet ikke har noe ønske om en regjeringskrise og at det utelukkende vil være statsministerens egen håndtering av saken som eventuelt leder dit.

- Hvis et mistillitsforslag blir støttet av et flertall på Stortinget, kan Bondevik akseptere det uten å ofre hele regjeringen. Men dette bestemmer han altså selv, sier Hagen.

Han føler ikke at han er med på å forsure klimaet på ikke-sosialistisk side og viser til at Høyre i sin tid bidro til å felle sentrumsregjeringen, men ble likevel tatt med i Bondeviks neste regjering.

SVs nestleder Øystein Djupedal mener at Bondevik tok alle forbehold om at det kan ligger mer begravd i denne saken, men at den foreløpig ikke er satt politisk på spissen i Stortinget.

- Saken ligger til behandling i kontrollkomiteen. Bondevik bekreftet alvoret, men det er for tidlig å si om dette munner ut i et mistillitsforslag. Det er summen av manglende budsjettstyring som til slutt vil trekke i den ene eller andre retning, sier Djupedal.

(©NTB)