Bondevik fryktet for regjeringens liv

Statsminister Kjell Magne Bondevik pustet lettet ut etter gårsdagens valg. Han fryktet at et dårlig valg for Sp og Venstre kunne sette regjeringen i fare. - Nå vil ingen ha lyst til å forlate regjeringen, sier Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er bedre lim i regjeringen. Når vi møtes igjen etter valget, vil humøret være godt. Ingen vil ha lyst til å forlate regjeringen, sier Bondevik til Dagbladet hjemme på Kolbotn i natt. Der fulgte han den siste opptellingen fra valget gjennom et tv-apparat i nakkestøtta på regjeringslimousinen.

- Hadde et av partiene gjort det forferdelig dårlig ville nervene vært anspent.Da kunne noen begynt å lete etter å gjøre ting annerledes enn før, sier Bondevik, som dermed mer enn antyder at kommunevalget kunne fått rikspolitiske konsekvenser.

Styrket samhold

Nå styrker resultatet samholdet i sentrumsregjeringen. Partiene er blitt mer jevnstore. Men Bondevik understreker at det ikke vil bety noe for sammensetningen av regjeringen eller for regjeringens politikk.

- Dette resultatet vil ikke få noen følger for regjeringen. Resultatet av et kommunevalg påvirker ikke styrkeforholdet i Stortinget og får dermed heller ingen konsekvenser for regjeringens sammensetning, sier han.

Og Bondevik avviser at en politisk gevinst for Sp og nedtur for KrF skulle føre til noen omfordeling av statsrådsplasser.

Mollstemning

Bondevik holdt gjennom hele valgvaken fast i håpet om at KrF skulle få tosifret oppslutning. For ham var 10 prosent et magisk tall. Hver gang prognosene tydet på mer enn dette var det liv i leiren. Men tidlig på kvelden var det mollstemning. TV2s valgdagsmåling viste 8,1 prosent på landsbasis og mange av KrFs tilstedeværende statsråder forsonte seg med at det gikk mot et dårligere valg enn forventet.

Noen av dem kikket lengselsfullt mot prosentsatsen på rødvinen som TV2 hadde satt fram til de mest liberale KrF-erne. Terra Vecchia holder 12 prosent, og det tallet var partiet aldri i nærheten av i løpet av kvelden.

Bondevik innrømmet at KrF kanskje ikke hadde gjort et så godt valg som ventet, men lette i det lengste etter de mest positive argumentene. At det tross alt så ut til at partiet får bedre oppslutning enn ved kommunevalget i 1995 og at det er stor forskjell på kommunevalg og stortingsvalg.

Innrømmer selvmål

Bondevik innrømmer imidlertid at KrF nok ikke har gjort en god nok valgkamp. Han erkjenner også at partiet har påført seg selv selvmål.

- Vi har fått noen avsporinger i denne valgkampen. Alt fra ølkasting til bilkjøring.

- Er du enig med din partileder som mener dere har begått selvmål?

- Ja, det er sikkert riktig, det sier Bondevik. Blant KrF-statsrådene var det behersket optimisme.

Helseminister Dagfinn Høybråten konstaterer at partiet igjen har fått et skille i oppslutning mellom kommunevalg og stortingsvalg. Det var også situasjonen på 60-tallet. I senere tiår har imidlertid partiet hatt nokså stabil oppslutning.

SÅ TV I BILEN: Statsminister Kjell Magne Bondevik fulgte den siste opptellingen fra valget gjennom et tv-apparat i nakkestøtta på regjeringslimousinen som kjørte ham hjem til Kolbotn.