Bondevik ga feil opplysninger til Stortinget

Statsminister Kjell Magne Bondevik ga feil opplysninger til Stortinget i dag om forsøk på å stanse nedleggelse av det svenske kjernekraftverket Barsebäck, ifølge NRK Dagsnytt. Statsministeren beklager og sier han vil informere Stortinget på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i Stortingets muntlige spørretime at statsministeren fikk spørsmål fra Inge Myrvoll (SV). Han ville vite hva regjeringen foretar seg overfor Statkraft, som gjennom sitt deleierskap i svenske Sydkraft bidrar til å forsøke å stoppe svenske myndigheters vedtak om å avvikle kjernekraftverk.

Myrvoll viste til at eierne av det svenske kjernekraftverket Barsebäck, Sydkraft, forsøker gjennom rettslig protest overfor EU-kommisjonen å forhindre gjennomføring av den svenske regjeringens beslutning om nedleggelse av verket. Det norske statsselskapet Statkraft er medeier i Sydkraft med 20 prosent.

- Ikke nedleggelse

Statsminister Bondevik svarte at tvisten mellom Sydkraft og svenske myndigheter dreier seg om kompensasjon, ikke nedleggelse.

- Vi ønsker ikke og har heller ikke medvirket til at vi skal motsette oss svensk nedbygging. Tvert imot, det er kompensasjonsspørsmålet det nå forhandles om, sa statsministeren.

Statsråd Hilde Frafjord Johnson fulgte opp med ytterligere å understreke at det er snakk om kompensasjon, ikke avviklingsspørsmålet.

Feil

- Jeg følte meg sikker på at jeg hadda rett, og tok derfor kontakt med Sydkraft etter spørretimen. Der fikk jeg bekreftet at selskapet har levert en rettslig protest for å forhindre nedlegging, sier Inge Myrvoll til NTB.

Han sier han er overrasket over at Bondevik og Frafjord Johnson opptrådte så skråsikre.

Bondevik tok imidlertid kontakt med Myrvoll i ettermiddag og erkjente at han hadde gitt Stortinget utilstrekkelig informasjon.

- Jeg kan supplere opplysningene. Det jeg sa var at utifra hva jeg visste, dreide dette seg først og fremst om kompensasjonsspørsmålet. Det som er riktig i tillegg er, etter hva jeg nå har fått opplyst, at det også fra Sydkrafts side er levert et forhåndsvarsel om et søksmål, sier Bondevik til NRK Dagsnytt.

Bondevik lover å gi Stortinget så komplett informasjon som mulig og vil kontakte stortingspresidenten for å finne den rette formen på dette.