Bondevik går av

I morgen tidlig går Kjell Magne Bondevik til Kongen og gir beskjed om at han ikke kan fortsette som statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang en norsk regjering velger å ga av på en miljøsak. Kjell Magne Bondevik stilte kabinettspørsmål i gasskraft-saken, og vil senere i kveld få Stortings-flertallet mot seg når det kommer til avstemning i saken.

Både Høyre og Ap har i kveld bekreftet fra Stortingets talerstol at de vil stemme mot regjeringens forslag. Dermed gir Bondevik og regjeringen fra seg makta, framfor å regjere videre med Stortings-flertallet mot seg i en så viktig sak.

- Vi kan ikke ta ansvar i en situasjon hvor en kan komme til å svekke en av bærebjelkene i norsk miljøpolitikk - forurensingsloven, sier Kjell Magne Bondevik.

Klokken 18.20, etter et kvarter på talerstolen stilte han det viktige kabinettspørsmålet.

- Dersom forslaget fra regjeringen ikke blir vedtatt, kan ikke regjeringen lenger ta ansvar på et slikt grunnlag. Da vil jeg ta konsekvensen av det og handle etter det, var beskjeden fra Bondevik.

Angrepene fra Bondevik mot Ap og Stoltenberg var mange og harde:

- Det er ikke lenger noen klar linje i partiets klimapolitikk. Igjen opplever vi en kursendring fra Ap i et viktig politisk spørsmål. Ap skifter stadig posisjon for å ramme regjeringen, og det er vanskelig å oppfatte som noe annet enn mistillit, sa Bondevik.

I kommentarene som er kommet etter Bondeviks utspill, legger ikke sentrale sentrums-politikere skjul på hva de mener om Arbeiderpartiets rolle de siste dagene.

- Det er ikke tvil om at Ap har vært på regjeringsjakt, sier statsråd Jon Lilletun.

- Det er ikke kampen for miljøet, men kampen om regjeringsmakt som har vært det viktigste for Ap. Jeg har ikke respekt for et parti som stemmer mot noe de egentlig er for, sier KrFs parlamentariske leder Einar Stensnæs.

Han opplyser at det i middagspausen ikke var noen kontakt mellom sentrumspartiene og Høyre eller Ap.

- Det var klart at det ikke var grunnlag for å ta noen kontakt, sier Stensnæs.

Dagbladet :på nettet følger saken utover kvelden.

borje.kleboe.eidissen@dagbladet.no

GÅR AV: Bondevik stilte kabinettspørsmål, men fikk flertallet mot seg, og går dermed av.