Bondevik går ikke frivillig

Bondevik-regjeringen kommer ikke til å kaste kortene selv om det ikke blir vedtatt noe budsjett under finansdebatten i neste uke. Det betyr at Høyre og Ap aktivt må felle regjeringen. Men verken Ap eller Høyre er innstilt på å fremme mistillitsforslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne overlevelsestaktikken vil gi en skadeskutt regjering et politisk poeng på fallrepet.

Sentrumsregjeringen unngår den verste skjebnen; å gå opp i limingen og gi opp sitt prosjekt, og kan - mer ærerikt - hevde at den ble felt av storkoalisjonen Høyre og Arbeiderpartiet.

Sentrumspartiene har også bestemt seg for å ikke gjøre jobben lettere enn nødvendig for dem som har tenkt å felle regjeringen.

KrFs parlamentariske leder, Einar Steensnæs, sa til Dagsavisen i går at Bondevik først går av dersom Stortinget vedtar et annet budsjett enn hans eget.

Etter det Dagbladet forstår er denne tanken også dekkende for statsministerens plan.

Høyre-leder Jan Petersen tolker signalet som en ren trussel.

- Jeg liker ikke folk som truer meg! Det er ingen farbar vei for å overleve, sier Høyre-leder Jan Petersen.

Dermed stikker Bondevik kjepper i hjulene for Ap og Høyre som har tatt for gitt at Bondevik må resignere dersom det ikke blir flertall for noe budsjett neste uke. Høyre skal presses til å vise at de velger Ap.

Høyres finanspolitiske talsmann, Børge Brende, sier:

- Dersom regjeringen ikke får flertall, så har den i realiteten abdisert. Da må den med andre ord gå.

Ap's parlamentariske nestleder, Tom Thoresen, har denne reaksjonen:

- Det er en nesten absurd situasjon at en regjering som ikke får vedtatt et budsjett, blir sittende. Man kan tenke seg det rent formalistisk, men alt politisk skjønn tilsier at regjeringen bør gå av i en slik situasjon.