Bondevik går til miljøkrig

Statsminister Kjell Magne Bondevik går til full miljøkrig mot Jens Stoltenberg og Ap. Med en rekke nye miljøforslag skal han redde regjeringen, hjelpe fram rene gasskraftverk og sette en effektiv stopper for de omstridte gasskraftverkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå skal Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet tvinges ut i åpent lende for å vise om partiet ønsker en miljøvennlig politikk, eller om gasskraftkrigen bare handler om å tvinge fram en Stoltenberg-ledet arbeiderpartiregjering.

- Nå får vi se om Ap ønsker en miljøvennlig politikk, eller om hensiktene er helt andre, sier statsministeren.

Bellona-løsning

På toppnivå i regjeringen ble det i går jobbet på spreng for å videreutvikle Bellonas ideer om samme avgiftsregime og vilkår for «ren» gasskraft som det er for vindkraft og bioenergi.

Regjeringen planlegger nå forslag som vil gi så gode rammevilkår for «rene» gasskraftverk at forskning og prosjektering gires opp i selskapene som står bak denne teknologien.

Situasjonen for forurensende gasskraftverk vil dermed bli så mørk at de neppe blir realisert. Dette til tross for Ap's og Høyres ja til CO{-2}-utslipp.

- Regjeringen ser meget positivt på å kunne bedre rammevilkårene for forurensningsfrie gasskraftverk. Fra før av har vi varslet betydelige midler innen forskning og utvikling av ny teknologi.

- Bortfall av investeringsavgift vil være et viktig virkemiddel, sier Bondevik.

Halve avgiften

Men dette er ikke det eneste fortrinnet utslippsfri gasskraft kan få. Sentrumsregjeringen vurderer også subsidiering.

- Det er også aktuelt å vurdere produksjonsstøtte til forurensningsfrie gasskraftverk på lik linje med vindkraft. Vindkraft får i dag en støtte som tilsvarer halvparten av el-avgiften.

- Det vil være naturlig å kanalisere forslagene om bedrede rammevilkår gjennom sentrumspartiene på Stortinget, slik at de kan behandles sammen med energimeldingen, sier Bondevik.

- Forventer du støtte fra Arbeiderpartiet?

- Ja absolutt, i den grad det kommer slike forslag fra regjeringen, forventer jeg støtte fra Ap. Hvis Ap ikke støtter dette, vil det fortone seg som merkelig.

Det betyr at regjeringen sparker ballen over til Stortinget og Ap. Ap settes da i et dilemma. Å si nei til forslagene vil bety et slag i ansiktet på miljøvennlig gasskraft. Miljøbevegelsen og miljøopposisjonen i Ap vil rase.

Velger Ap å støtte forslagene, er det en spiker i kista for forurensende gasskraftverk, som da får forholdsvis langt større kostnader. Og Høyres og Ap's forslag om å tillate CO{-2}-utslipp vil bli verdiløst, fordi verkene ikke blir bygd.

Miljøbelastning

- For regjeringen er det helt avgjørende at utbygging av gasskraftverk ikke blir en belastning for miljøet. Derfor vil vi se positivt på alle gode ideer fra bedriftene som jobber med slike prosjekter, påpeker Bondevik.

- Dersom vi kan legge best mulig til rette for forurensningsfrie løsninger, øker sannsynligheten for at gasskraftverk blir bygd med ny utslippsfri teknologi.

- Hvis stortingsflertallet tviholder på å gi forurensende gasskraft fritt fram, uten utslippsbegrensninger, tyder det på de at de har andre hensikter, sier Bondevik og avfyrer en salve mot Høyre og Ap:

- Ap og Høyre uthuler hele forurensningsloven når de vil gi dispensasjon for CO{-2}-utslipp. Da faller jo mye av poenget med forurensningsloven bort. En kan ikke se gjennom fingrene med det som er mest forurensende og det største miljøproblemet, sier Bondevik.

kristian.skard@dagbladet.no

PÅ OFFENSIVEN: Kjell Magne Bondevik sitter på mye politisk gasskraft-krutt og fyrer av ei bredside mot Jens Stoltenberg og Ap.