Bondevik gir full gass for Røkke

Aker-eier Kjell Inge Røkke kan juble over statsminister Kjell Magne Bondeviks hyperspontane redningsaksjon for å unngå regjeringskrise på gasskraftsaken. Bondevik vil friste industrien med en rekke økonomiske støtteordninger dersom de satser på å utvikle CO-2-frie gasskraftverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aker Maritime, som kontrolleres av Kjell Inge Røkke, er blant dem som er kommet lengst i å utvikle teknologi til slike utslippsfrie gasskraftverk.

Like etter nyttår opplyste Aker Maritime at de kan ha et såkalt miljøvennlig gasskraftverk på plass innen få år.

Informasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker Maritime er svært fornøyd med Bondeviks utspill i gårsdagens Dagblad.

Gledelig

- Dette er gledelig. Vi hilser velkommen alle tiltak som går på å lette forholdene for dem som vil utvikle miljøvennlig teknologi, sier Geir Arne Drangeid til Dagbladet.

Selskapet har hittil satset 20 millioner kroner på å utvikle ny miljøvennlig gasskraftteknologi. Nå har det norske selskapet også sikret seg en gullkantet avtale med oljegiganten BP Amoco. Samarbeidet går på å utvikle gasskraftverk som ikke slipper ut miljøfarlige gasser.

Flere selskaper arbeider på spreng med å utvikle miljøteknologi. Norsk Hydros satsing karakteriseres som svært løfterik. Det samme gjelder Kværners og ABBs prosjekter. I denne delen av industrien ser man ikke bare med blide øyne på Ap's og Høyres kjør for å bygge konvensjonelle gasskraftverk. Det er langt bedre å stimulere industrien til å utvikle moderne teknologi, hevdes det overfor Dagbladet.

Jagland fnyser

Kjell Magne Bondeviks uttalelser blir imidlertid møtt med irritasjon i Ap. At Bondevik nå planlegger forslag som vil gi gode rammevilkår for «reine» gasskraftverk, oppfattes som et siste desperate forsøk på å unngå krise.

Ap og Høyre står steinhardt på at det nå skal legges til rette for bygging av gasskraftverk med konvensjonell teknologi, Bondevik og hans mannskap kjemper som løver for å få et stortingsvedtak i gasskraftsaken som de kan leve med. Dersom regjeringspartiene får bakt inn konkrete miljøtiltak i forbindelse med gasskraftvedtaket, kan man unngå krise, mener Bondevik og hans mannskap. I Ap ser man det annerledes.

Ap-leder Thorbjørn Jagland sier til Dagbladet at han opplever Bondeviks utspill som merkelig.

- Hvorfor bakte de ikke disse forslagene inn i stortingsmeldingen? Jeg kan ikke se at dette endrer saken på noe vis, sier Jagland.